Dragan Čović: S Izetbegovićem više nema sastanaka o Mostaru

covic izetbegovic
... parlamentarnu proceduru navodeći da o ovom pitanju više neće biti razgovora između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Čović je otkrio da je nakon razgovora s Izetbegovićem u utorak, čekao njegov odgovor u vezi termina za sastanak, piše dnevni-list.ba.

"On je imao razgovor unutar svoje stranke u Mostaru i odgovor je bio umjesto termina za sastanak, da atmosfera koja postoji na tim relacijama nije baš prava za sastanak. U tom smislu, taj sastanak nije dalje organiziran između mene i gospodina Izetbegovića", rekao je Čović.

I prije dvadesetak dana u Mostaru je trebao biti održan sastanak na najvišem stranačkom nivou između HDZ-a i SDA oko Mostara, ali je otkazan od strane SDA.

Hoće li biti nastavljeni razgovori na lokalnom nivou, Čović je naveo kako u to ne želi ulaziti, jer, kako je pojasnio, ni do sada niko nije sputavao ni jedne ni druge.

Međutim, istakao je da je za rješenje mostarskog problema ostalo vrlo malo vremena te ponovio da će HDZ BiH ići s tim da se već na idućoj sjednici Zastupničkog doma koja će biti održana u ovom mjesecu na dnevnom redu nađe Izborni zakon.

"Zaključili smo da će HDZ BiH izaći sa svojim prijedlogom oko izmjena Izbornog zakona a onda ćemo, sukladno reagiranju ostalih stranaka, vidjeti kako eventualno doći do izmjena izbornog zakonodavstva koje bi omogućile da se na jedan bolji način organiziraju lokalni izbori u svim sredinama u BiH", kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

Naglasio je da Mostar mora biti jedinstven i da je tu točka.

"Svaki put smo insistirali da Mostar mora biti jedinstven grad bez bilo kakvih unutarnjih podjela i to je stvar o kojoj se ne može raspravljati. Točno je da će biti 35 vijećnika u Gradskog vijeću i oko toga se ne raspravlja, samo je pitanje kako ćemo doći do 35 vijećnika i tu moramo uvažiti presudu Ustavnog suda BiH. Mi smo to vidjeli na taj način, možda može i na drugi i na treći. Mi smo iznijeli svoj prijedlog. Ja druge nisam dobio, nisam ih vidio, a da sam vidio, komentirao bih ih", poručio je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dan ranije u Mostaru je rekao da SDA ne može
pristati na rješenje HDZ-a BiH u svezi izbora u Mostaru.

"Pokušavamo približiti rješenja no, na žalost, to rješenje još nismo definirali. SDA je bio za to da u Mostaru imamo jedan sustav, jednog gradonačelnika, jedno izabrano tijelo...", rekao je lider SDA za N1 dodavši da taj model nije model SDA, već model koji je približen HDZ-u. Na drugoj strani, smatra on, prijedlog HDZ bi doveo do asimetrije u gradu na Neretvi.

"Prema prijedlogu HDZ-a BiH, došlo bi do veće zastupljenosti jednog naroda nad drugim. Mislim da taj model nije prihvatljiv", kazao je Izetbegović.

Na pitanje znači li to da SDA neće pristati na model HDZ-a za Grad Mostar, Izetbegović je kratko potvrdio da neće.

On se osvrnuo i na konstataciju da se u paketu o Mostaru razgovaralo i o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"O svemu se tome razgovaralo. Želimo napraviti snažan pomak i izaći iz ove situacije. U ovim razgovorima pokušavamo riješiti brojna otvorena pitanja poput presude u predmetu "Sejdić-Finci", rekao je Izetbegović koji ne zna razlog zašto se HNS BiH odlučio povući iz razgovora.

"HNS je odlučio napraviti neki svoj novi prijedlog bez dogovora s nama. U politici je sve moguće i ne trebamo se ljutiti. Trebamo ići dalje i pokušati riješiti probleme", zaključio je predsjednik SDA.

On je dao podršku gradskom odboru SDA da nađe pravo rješenje koje će zaštiti mostarske Bošnjake.

Više od pet godina HDZ i SDA ne mogu doći do dogovora. Iz SDA posljednjih mjesec dana tvrde kako su s HDZ-om bili dogovorili podjelu Mostara na dvije općine, ali da je HDZ onda odustao.

Mostar nije imao izbore osam godina zbog presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila i izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar. Da bi se izbori održali ove godine potrebno je do početka svibnja, kada Središnje izborno povjerenstvo raspisuje izbore, postići politički dogovor i izmijeniti Izborni zakon BiH.

Govoreći o lokalnim izborima, Čović je kazao da će naredna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH biti održana nakon formalnog proglašenja izbora i da će se na toj sjednici usvojiti smjernice na središnjoj razini, dogovoriti izborni stožer i dati vrlo jasni naputci komunikacije i koordinacije s općinskim odborima.

"Naše opredjeljenje je da imamo 21 ili 22 načelnika i toliko većina u općinama", istaknuo je Čović, uz konstataciju da to, naravno, može biti i više. Kazao je kako će u narednih pet, šest dana obaviti razgovore sa svim predstavnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora kako bi se dogovorili o konceptu zajedničkog nastupa u pojedinim općinama.