Riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu BiH

covic dodik
Dodik i Čović su naglasili da za sada neće insistirati na drugim pitanjima i dodali da Ustav BiH dozvoljava i drugačije načine imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH.

- Ključni problem BiH su stranci u Ustavnom sudu BiH i mi smo danas finalizirali naš način kretanja kroz ovaj problem. Ustav daje mogućnost da se te suci biraju drugačije. Stavićemo to u normu i riješiti to kroz parlamentarnu proceduru - istaknuo je Dodik.

Dodik dodaje da stranci ne odgovaraju za svoj rad nikome osim ustanovama izvan BiH i u tome je, kaže on, veliki problem. On je dodao da timovi SNSD-a i HDZ-a tragaju za rješenjima kako da u Ustavnom sudu BiH sjede državljani BiH.

- Ukoliko neko hoće da sređuje probleme u BiH, mora i ovo da sredi. Veoma je teško dokazati legitimitet neke ustanove ako u njoj sjede neizabrane suci. Ako neko ne želi razgovore i dogovor, to je onda jasna manifestacija namjere da se putem stranaca i Bošnjaka modelira politički sistem. To je onda moralna degradacija. Nisam siguran da u skorije vrijeme neko neće staviti na sto i pitanje naziva RS i da će ga riješiti kao i Dan RS - kazao je Dodik.

Dragan Čović je dodao da je krajnje vrijeme da se u BiH stvori ambijent u kojem će svi moći da žive normalno. On je istaknuo da su timovi ovih dviju partija blizu rješenja o stranim sucima u Ustavnom sudu BiH, javlja Dnevni avaz.

- Do kraja godine treba da dođemo do kandidatskog statusa, ali ako se budemo ponašali ovako kako se sada ponašamo, bojim se da u tome nećemo uspjeti. Do kraja mjeseca otvorićemo pitanje Sejdić-Finci. Nemamo dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava, pa idemo na izmjenu zakonodavstva - rekao je Čović.

Čović je istaknuo da BiH ne treba revizija tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Tada bi, kazao je on, nastao kolaps.

- Kroz prijedloge želimo riješiti na ustavni način pitanja sastava suda. Sljedeći tjedan imati ćemo sastanke sa SDA, pa ćemo tada razgovarati o tome. Ovaj put Predsjedništvo BiH nije htjelo stavljati na dnevni red pitanje izbora sudaca Ustavnog suda BiH i to pokazuje koliko je situacije u BiH složena - smatra Čović.

On je dodao da je Predsjedništvo pokazalo da neko bez bilo kakve komunikacije sa sa ovom ustanovom bira suce. Borba za strance u bilo kojoj ustanovi u BiH je, smatra Čović, borba protiv BiH.

- Krajnje je vrijeme da konačno u svim ustanovama BiH odgovornost preuzmu ustanove BiH onakve kakve jesu. Ili da nas sklone sve iz vlasti i da stranci svime upravljaju, ali to je trebalo uraditi prije 15 godina - kazao je Čović.

Dodik je dodao da vlast na nivou BiH nije funkcionalna u dijelu obveza koje su važne za MMF i dodao da to ne zavisi ni od HDZ-a ni od SNSD-a. On tvrdi da će zbog toga doći do zastoja MMf-ovih programa u BiH.

- To nas izlaže novom izazovu, a to je likvidnost. Suradnja sa HDZ-om u RS je veoma dobra. Način izbor Doma naroda je problem i za nas i za HDZ. Ostajemo privrženi pitanjima europskih integracija. Problemi prilikom popunjavanje upitnika će zasigurno postojati, kao što je popis. Treba odbiti bilo kakve aktivnosti u obnovi tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom. Ako je to unilateralna inicijativa bošnjačke strane, onda je to zloupotreba institucija - rekao je Dodik.