Relota: Dogovor je da se o detaljima pregovora ne izlazi u javnost

Mišo Relota, HDZ BiH, HDZ BiH, Mišo Relota, Mišo Relota, in memoriam
-Nalazimo se u trenutku kada su otvoreni razgovori najvažnijih političkih aktera o formiranju vlasti na svim razinama u BiH i dogovor je da se ne objavlju detalji tih razgovora. Ti razgovori će potrajati i bit će izvan domašaja javnosti, kako bi se izašlo iz ovog političkog zastoja. U nedostatku pravih informacija pojavljuju se senzacionalistički napisi, kojima se stvara nervoza na jednoj i izaziva likovanje na drugoj strani, što naravno ne doprinosi pozitivnom ozračju i uspijehu pregovora.

Podsjetimo, banjalučki mediji objavili su kako su navodno Lagumdžija i Čović približili stavove u vezi s mandatarom Vijeću ministara koji bi bio iz redova HDZ BiH. Navodno kandidat HDZ BiH dobio bi jednoglasnu podršku u Predsjedništvu BiH, a dva HDZ-a ne bi više insistirala da im pripadnu sve tri hrvatske pozicije u Vijeću ministara, nego bi jednu prepustili strankama platforme, na čelu sa SDP-om.

Čović je o formiranju vlasti razgovarao i sa Sulejmanom Tihićem, liderom SDA, s kojim se češće sreće i zbog obveza u Kolegiju Doma naroda parlamenta BiH. Navodno je ovdje više riječi bilo o rekonstrukciji Vlade FBiH, na šta u SDP BiH još ne pristaju.

Srna neslužbeno saznaje da će se do petka sastati predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija.

Podjela resora u Vijeću ministara neće biti moguća bez dogovora sa strankama iz RS, a prema ranijim najavama, mjesto predsjedavajućeg i dva ministarstva pripala bi Hrvatima, tri ministarstva Bošnjacima, a četiri Srbima, iako iz nekih stranaka naglašavaju da mora biti jedna pozicija i za ministra iz reda ostalih.

Kako smo saznali u političkim strankama iz Republike Srpske, još nije bilo nikakvih susreta s liderima stranaka iz FBiH.

"Nas to uopće ne interesira tko se s kim sastaje i krajnje im je vrijeme da se dogovore dva HDZ-a i bošnjačke stranke. Mi smo milijun puta ponovili kakva su naša očekivanja što se tiče broja ministarstava, ali sad je najvažnije da bude završena ova obveza o imenovanju mandatara", kazala je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a.