Radončić: Šta će SDP u koaliciji sa jednom ustaškom strankom koja se zove HSP?!

izbori 2010, Haris Silajdžić, Fahrudin Radončić, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, Zlatko Lagumdžija, Vlada, granična policija bih, Sudan, un misija, kutlovac, Fahrudin Radončić, korupcija, borba, uhićenja, Midhat Osmanović, Ministarstvo sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, SDA BIH, HDZ BiH, Fahrudin Radončić, sloboda, sud bih

...a kao jedan od razloga za kašnjenje ističe to što je nova vlast Federacije BiH /FBiH/ formirana pod utjecajem "Državne mafije".

"Šta će SDP u koaliciji sa jednom ustaškom strankom koja se zove HSP?! Šta će SDP kao socijaldemokratska opcija u koaliciji sa jednom nacionalnom strankom SDA, koja je uništila narod?!", upitao je Radončić, naglasivši da je federalna Vlada pokazala da nema velikih ideja, razvojnog koncepta i viziju da riješi veoma važna pitanja unutrašnjeg duga, stranog zaduživanja, nezaposlenosti i smanjivanja korupcije.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Radončić je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekao da nigdje u svijetu ne postoji primjer da je izabran glineni golub u vidu mandatara koji bi trebao napraviti koaliciju koju predsjednici pobjedničkih stranaka ne mogu ili ne žele da naprave.

On je naglasio da je najbolja opcija da se koalicije iz entiteta piramidalno dignu na nivo BiH i da izborni pobjednici naprave Savjet ministara BiH koji u sebi mora da sadrži potpunu participaciju legitimnih hrvatskih izbornih pobjednika, a ne marionetskih stranaka. "Dakle, najbolja opcija su dvije entitetske većine plus dva HDZ-a", ocijenio je Radončić.

Prema njegovom mišljenju, vanredni izbori u BiH jedini su pravi izlaz, jer izborni pobjednici ni gotovo devet mjeseci od općih izbora nisu uspjeli formirati novi saziv Savjeta ministara BiH. On smatra da bi na vanrednim izborima birači glasali drugačije u odnosu na prethodne izbore. "SDP i SDA sigurno ne bi dobili ovoliku podršku"