Radončić: Ne može Budimir s 2.000 glasova birača blokirati pravo Hrvata da budu legitimno zastupljeni

Ljubić je rekao da aktualna politička situacija u BiH zahtijeva konstantan dijalog odgovornih političkih predstavnika u BiH na njenom rješavanju, te da je SBBBiH važan politički faktor na svim razinama, a kao jedan od predstavnika bošnjačkog naroda nezaobilazan u rješavanju svih bitnih pitanja za BiH.

Naglasio da će razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, posebno u kontekstu pozicije vlasti na razini entiteta, kantona i države, kao i implementaciji presude Sejdić-Finci, definirat strateške projekte - izgradnju autocesa, energetskog sektora, te pitanja koja su nužna za socijalnu stabilizaciju u BiH.

- Važno je da rješenje političke situacije i ustavne stabilizacije ove zemlje se rješava u prvom redu, u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, a na razini BiH i s trećim konstitutivnim narodom, a ove dvije stranke su pokazale da su spremne u rješavanju svih ovih pitanja", rekao je Ljubić.

Radončić je naglasio da prekomponiranje vlasti za SBB iH je dvojako vrlo važno, najprije da se ispoštuje volja Bošnjaka za promjenama i da se izbalansira hrvatsko učešće u Federalnoj vladi na svim razinama vlasti, jer "dva HDZ nisu predstavljali hrvatski narod iako su dobili najveći broj glasova".

- Rekonstrukcija vlade ide u dobrom smjeru i mislimo da će ova zemlja dobiti izbalansiranu prozapadnu, proeuropsku i proekonomsku vladu, rekao je.

Radončić je tzv. predsjedniku FBiH Živku Budimiru poručio još jednom ga podsjećajući da ima samo 2.106 glasova, a prekomponirana koalicija ima više od pola milijuna glasova, „mi i dalje očekujemo da će se on ponašati kao razuman, čovjek", te neka radi ono što je uradio i Nikolić u Srbiji, koji je pobijedio za predsjednika Sbije ali demokratski poštuje volju parlamenta.

- Mi to očekujemo i od Budimira i svih drugih koji nakon 20 godina vlasti moraju shvatiti bit. Ne može Budimir s 2.000 glasova blokirati pravo hrvatskog naroda da bude legitimno zastupljen u Federalnoj vladi, rekao je Radončić. 

Fena