Radojičić: Priča Zlatka Lagumdžije je puna dvoličnosti

"Naprosto, znamo o čemu se radi i takva vrsta perfidne igre ne može proći, samo sada imamo veće probleme u BiH. Pored Cerića, lobiranjem se bavi čitav sarajevski politički establišment. Priča Zlatka Lagumdžije je puna dvoličnosti", rekao je Radojičić za današnji "Glas Srpske".

Između onoga što je ranije radila Stranka BiH i onog što sada radi SDP, kako kaže Radojičić, nema puno razlike, u osnovi zastupaju slične teze - samo je Silajdžić hodao i galamio po svijetu, a SDP to radi "ispod žita".

"Ljudi iz Sarajeva napišu neke stvari, daju svojim lobistima koji to iz Brisela pošalju kao stavove Europskog parlamenta, da bi Sarajevo mahalo sa njima kao sa uslovima EU", naveo je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Govoreći o svojoj prošlotjednoj  posjeti europskim institucijama u Briselu, Radojičić je naveo da je, između ostalog, u Europskom parlamentu glavna tema razgovora bila Rezolucija o stanju u BiH.

"Za sada je u Rezoluciju ušlo nekoliko detalja koji su problematični i nisu baš objektivna procjena. Žalosno je kako se sa malo nečijeg napora u tako ozbiljna dokumenta ubace konstatacije koje su čak neistinite ili političke floskule. BiH se bavi vrlo malo ljudi, svega desetak, pri čemu ja nekoliko lica jasno identifikujem i vidim kao bošnjačke lobiste", rekao je Radojičić.

On je precizirao da su među bošnjačkim lobistima poslanik liberala Jelko Kacin, koji čak traži održavanje novog Daytona i potpuno ustavno preuređenje BiH, te izvjestitelj socijaldemokrata za BiH Emina Bozkurt, koja nema nikakvog ranijeg iskustva sa BiH, ali ima direktne i jake veze sa bošnjačkim lobijem.

Prema njegovim riječima, ove osobe su dosta pristrasne i sa problematičnim prijedlozima i ako ti prijedlozi ostanu u Rezoluciji doći će do problema u unutrašnjim odnosima u BiH.

"Svim parlamentarcima sa kojima sam razgovarao rekao sam da Europski parlament treba da usvoji Rezoluciju kojom bi se pomogao europski put BiH, a ne da daje municiju u ruke, da se mi ovdje poubijamo oko toga. Jednostavno, kada u rezoluciji daju konstataciju, kao što je, recimo, da se osnuje vrhovni sud, time naprave lom u zemlji i takva konstatacija postaje samo političko oružje u BiH", konstatira Radojičić.

Prenoseći utiske sa razgovora o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, Radojičić je rekao da su predstavnici Evropske komisije bili iznenađeni drugom rundom dijaloga, koja je, kako je rekao, bila pravi kaos, prenosi SRNA.

"Sada se sve shvata do te mjere ozbiljno da Europska komisija neće pristati na sazivanje treće runde dok ne bude dogovora o formatu i učesnicima dijaloga. I ovaj put smo inistirali na pitanjeima transformacije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, Suda i Tužiteljstva BiH", rekao je Radojičić.

Komentirajući najavljenu inicijativu SDS-a za prestanak primjene novih zakona o PIO i pravima boraca, Radojičić je naveo da nije stigla nikakva inicijativa SDS-a, ocjenjujući da je tu riječ o političkim obećanjima bez osnova, a ukidanje zakona bi značilo još više problema.

dnevnik.ba/hercegovina.info