Pusić: Bh Hrvati trebaju imati paritet u vlasti

Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, Treći entitet, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, Željko Olujić, Presuda u Hagu, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, HNS, član HNS-a, Vesna Pusić, Carl Bidt, Carl Bildt, antihrvatske snage, Vesna Pusić, lustracija, lustracijom do slobode, udbaški aparat, UDBA, Hrvatska, peta kolona, udbaški aparat, UDBA, Stipe Mesić, Vesna Pusić, Vesna Pusić, sporazum Drnovšek-Račan, Zdravko Tomac, veleposlanici, Vesna Pusić, Vesna Cvjetković , DORH, USKOK-ove optužbe
Pusić je nagovijestila novu vanjsku politiku Hrvatske, istakavši da će novi sastav Vlade, za koju tvrdi da će biti stabilna, raditi na konkretnim stvarima radi poboljšanja standarda građana te zemlje.

- Ova vlada dolazi u trenutku treće faze u razvoju izgradnje države. Završili smo pregovore s Europskom unijom (EU) i potrebne reforme koje su trajale deset godina. Mi sada moramo napraviti mogućnosti da imamo višeciljnu vanjsku politiku, koju do sada nismo imali - kazala je Pusić.

Što će biti prioriteti nove Vlade Hrvatske?

- Moramo, prije svega, prijeći na logiku pravljenja prostora za poduzetništvo, kako bismo omogućili stvaranje nove vrijednosti. Potrebno je da oslobodimo gospodarstvo različitih poreza i paraporeza. Naše gospodarstvo treba prodisati. Moramo, također, riješiti pitanje nelikvidnosti. To je kod nas začarani krug, a generator tog stanja do sada je bila upravo država, koja prva nije plaćala svoje obveze, dok su male tvrtke i obrti umirali.

Primjećujem da govorite o konkretnim mjerama...

- Da. Moramo biti jasni što su potezi koji će pokazati rezultate prvo za šest mjeseci, za godinu ili za tri godine. To građani očekuju.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u izbornoj noći nagovijestio je partnerski odnos sa susjedima. Kakav će odnos biti prema BiH?

- BiH može računati na Hrvatsku kao jednog ozbiljnog partnera bez fige u džepu. S druge strane, to nije pitanje koje se može riješiti preko noći, niti je to pitanje koje će Hrvatska rješavati. Što se naše države tiče, postoji puna i potpuna svijest da je stabilnost BiH interes i Hrvatske i cijele regije. Spremni smo sudjelovati u bilo kojoj vrsti razgovora u kojima će se bez bilo kakvih zadnjih namjera otvoreno razgovarati o najefikasnijem načinu kako BiH na svome putu može napredovati prema EU, a to je i put ka izgradnji same države.

Kakav će odnos budućih vlasti u RH biti prema hrvatskom pitanju u BiH?

- Hrvati koji žive u toj državi, da se razumijemo, jesu Hrvati u BiH. Dakle, konstitutivan narod koji u tijelima države treba biti predstavljen paritetno. Niko nikoga ne može prisiliti ni na što, ali je prirodno da taj narod funkcionira u BiH. Jedini pravi način je da se stvore uvjeti u BiH da sva tri naroda žele funkcionirati zajedno. Slažem se da se to ne može riješiti preko noći.

dnevnik.ba