Puhovski: BiH je katastrofalna, a HNS je krik očajnika

- BiH je poluprotektorat, poludržava, i u tom pogledu mi se čini da je to najgori element. U pozadini toga se Hrvati, kao najmanja grupa u etničkom smislu, nude kao dodatne žrtve - rekao je on.

Kako ocjenjujete održavanje Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru dva HDZ-a i još osam manjih stranaka s hrvatskim predznakom?

Ne mogu ocijeniti u kojoj mjeri je to efektno sa stajališta međunarodne podrške poziciji Hrvata u BiH, ali sam siguran da se radi o potezu iz očaja. A karakteristično za takve poteze je to da su uvijek kratkoročni. Zato smatram da treba biti veoma oprezan kad se govori o njihovim efektima i koliko daleko će oni ići. Potpuno razumijem motivaciju koja je do toga dovela i bio bih srećniji da do nje nije moralo doći. Međutim, oni koji vode hrvatske stranke našli su se u situaciji za koju su smatrali da drugog izlaza nema. Ukoliko su u pravu, a ima razloga da vjerujem da jesu, onda je pitanje hoće li taj krik očajnika zaista doprijeti do onih koji odlučuju. U tom pogledu nisam baš optimističan.

Pod očajnicima podrazumijevate Hrvate u BiH?

Prije svega, mislim na općeniti katastrofalan položaj BiH, koja nema elementarnu svijest o samoj sebi kao političkoj zajednici. Ona je poluprotektorat, poludržava, i u tom pogledu mi se čini da je to najgori element. U pozadini toga se Hrvati, kao najmanja grupa u etničkom smislu, nude kao dodatne žrtve i zato mislim da ima dosta razloga za njihovo nezadovoljstvo.

To je najodgovorniji za ovu situaciju?

To je sigurno međunarodna zajednica, a isto tako istina je da bilo niz mogućnosti i prilika da se političari u BiH dogovore. Ali oni su pokazali nesposobnost sklapanja kompromisa koji bi omogućio da zajednički funkcioniraju.

Iz organizacijskog odbora HNS-a najavljeno je da će na Saboru biti ucrtan put opstanka BiH i biti predstavljeno rješenje hrvatskog pitanja. Je li to moguće?

Ja se nadam da je moguće, ali ne vjerujem. U konkretnom kontekstu političkih odnosa nisam siguran da oni imaju šansu čak i doći do najboljeg mogućeg rješenja.

Zašto?

Jednostavno zato jer su preslabi, premalo važni.

Koliko je moguće da se ponove one greške iz 2001. godine?

One se više neće događati. Sad su svi naučili lekciju da igrati isključivo na hrvatsku nacionalnu, pa mogu reći i nacionalističku komponentu, ne pomaže protiv onih koji na ciničan način manipuliraju nacionalnim pitanjem.

Kakvom ocjenjujete podršku Hrvatskom narodnom saboru iz Hrvatske?

U Hrvatskoj postoji ono što i treba biti. To znači umjerena podrška iz drugog plana koja ne prelazi u prvi plan i koja ne preuzima na sebe ono što ne pripada drugoj državi.

dnevnik.ba