Puca li crveno-zelena koalicija?

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija
Ova točka dnevnog reda bit će prvi ozbiljni ispit za funkcioniranje tzv.Federalne vlade, s obzirom na to da ovo zakonsko rješenje podržava SDP, dok mu se SDA oštro protivi. Kako nam je rečeno, SDP svjesno ide s predlaganjem prednacrta ovog zakona iako mu se SDA protivi!

Bez kapaciteta

Kako saznaje Avaz od izvora bliskih tzv.Vladi FBiH, može se očekivati da ovaj prednacrt, koji je predložio federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, ministri iz SDA ne podrže, čime bi, kako tvrde upućeni, platforma, koja je okosnica federalnih vlasti, ozbiljno bila dovedena u pitanje.

Iako izvori Avaza tvrde da će ovaj prednacrt zakona u parlamentarnu proceduru u formi nacrta ipak biti upućen, s obzirom na to da SDA s pet ministara nema kapacitet da ga obori, to će ipak zategnuti odnose između koalicijskih partnera.

Politička kontrola

Postoji i druga opcija, da ministri iz SDA uopće ne prisustvuju izglasavanju ove točke, ali i u tom slučaju odlučuje natpolovična većina prisutnih članova Vlade FBiH.

Treća mogućnost, iako trenutno ima manje šanse, jeste da SDA uspije izlobirati druga dva koalicijska partnera, a to su NSRzB i HSP BiH, da glasuju protiv ovog zakonskog rješenje za koje se zalaže SDP.

Kao što je poznato, Nacrt zakona o unutarnjim poslovima KS odbijen je na Kantonalnoj skupštini, čime je otvoren put za međusobne optužbe između SDA i SDP-a, koje do danas nisu prestale.

Iz SDA tvrde da se novim zakonskim rješenjem Federalna uprava policije i njen direktor stavljaju pod političku kontrolu, dok iz SDP-a ističu da novi zakon, zapravo, omogućava operativnu samostalnost policije.

Epilog u klupama Parlamenta FBiH

Kako god bilo na današnjoj sjednici Vlade, skoro da je sigurno da će epilog u vezi sa zakonom koji je za SDP suštinski bitan, biti u Federalnom parlamentu, gdje se očekuje ozbiljna rasprava o njegovim principima i gdje će se testirati ponuđeno rješenje.

Avaz/R.I. Dnevnik.ba