Propao pukušaj SDP-a i SDA da konstituiraju Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar kaže da je održavanje sjednice Doma naroda Federacije BiH nezakonito sve dok ne budu izabrani svi izaslanici.

On se nada da pokušaj formiranja vlasti na silu, bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, neće uspjeti.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da se na silu pokušava provesti nešto za što zakonski nema osnova, da se krši Ustav i da se, uz sve to, odgovornost pokušava prebaciti na HDZ BiH.

On je podsjetio da u sazivanju konstitutivne sjednice Doma naroda SDP-u i njihovim partnerima nije smetalo čak ni tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva da Dom naroda ne može biti konstituiran prije završetka procesa izbora izalsnaika iz svih deset kantonalnih skupština. SIP-u je o tome uputio i pisani akt tajniku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

''Za cijelu situaciju odgovorni su oni koji ne žele uvažiti legalno, voljom naroda izabrane predstavnike, a hrvatski narod je dao izborni legitimitet HDZ-u, a ne nekim strančicama koje služe kao privjesak SDP-u'', dodao je Relota.

Usvojili izjavu

On je istako da će izalsnici u Domu naroda FBiH iz četiri županije s hrvatskom većinom u kojima će HDZ biti na vlasti biti izabrani kad se za to budu stekli uvjeti.

Izaslanici, većinom iz SDP-a i SDA, zakazali su za danas konstitutivnu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, ali odazvala su se samo 24 izaslanika. Dom naroda treba imati 58 izaslanaika, i to po 17 iz tri kluba naroda i sedam iz kluba ostalih.( Srna)

U Sarajevu je danas s početkom u pet do 12 sati zasjedalo 25 izalsnika izabranih dosad u županijskim skupštinama za novi četvorogodišnji mandat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Njih 24 podržalo je tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri županijske skupštine (Posavska, Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Kanton 10) delegiraju svoje članove za federalni Dom naroda da bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog entitetskog parlamentarnog nivoa.

"U slučaju ignoriranja poziva da u roku od deset dana prekinu blokadu i pridruže nam se izaslaniciiz spomenutihžupanija, mi izabrani delegati bit ćemo prinuđeni u ovom kapacitetu preuzeti odgovornost i pristupiti konačnom konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu s važećim pravnim tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007., poštujući odredbe Ustava FBiH i Poslovnika o radu Doma", navedeno je u podržanom tekstu.

Ukoliko se u županijama u kojima još nisu provedeni posredni izbori, izaslanici ne izaberu ni u roku od deset dana, izabrani očekuju da visoki predstavnik u BiH poduzme konkretne sankcije protiv onih koji sabotiraju konstituiranje vlasti, istaknuto je također.

Tako su 24 izaslanika (25., Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, nije želio glasati o tekstu) pozvala Središnje izborno povjerenstvo BiH da odmah u skladu s Izbornim zakonom BiH potvrdi rezultate izbora za Dom naroda Federalnog parlamenta, objavi u Službenom glasniku i dodijeli uvjerenja te da poduzme sve zakonske aktivnosti da se provede postupak posrednih izbora u županijama gdje to do sada nije urađeno "umjesto davanja podrške daIjnjim opstrukcijama i na taj način stavljanja u funkciju političkih stranaka koje uporno opstruiraju konstituiranje zakonodavnih organa vlasti na svim razinama gdje to mogu".

Pozvane su i sve županijske skupštine, svi dosad izabrani izaslanici pojedinačno i političke stranke koje imaju zastupnike u skupštinama županija, da im se pridruže u nastojanjima da u predloženom roku bude konstituiran Dom naroda u punom kapacitetu i tako preuzmu odgovornost i ustavnu obvezu za konstituiranje i funkcioniranje cjelokupne vlasti u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Sve političke snage u Federaciji BiH, kao i međunarodni subjekti, moraju biti svjesni da protuustavno i nezakonito blokiranje uspostave vlasti izaziva oštre reakcije građana, čije nestrpljenje je na granici javne političke reakcije i prosvjeda", naglašavaju 24 novoizabrana izaslanika.

Podsjećajući da su oni bili spremni donijeti odluku o privremenom finanaciranju u Federaciji, pozdravili su što je to učinio visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko jer se rukovodio potrebama proračunskih korisnika, ali smatraju i da je on time bespotrebno preuzeo funkciju institucija vlasti i tako "dao alibi onim političkim snagama i institucijama koje mjesecima blokiraju uspostavu vlasti utemeljenu na Ustavu i zakonu".

"Iznenađuje nas što visoki predstavnik nije poduzeo druge neophodne mjere kojima će spriječiti blokadu u izboru izaslanika i konstituiranju Doma naroda u punom kapacitetu te što nije utvrdio rokove za izbor svih izaslanika. Posebno nas zabrinjava što nije poduzeo nikakve sankcije prema onima koji svjesno opstruiraju izbor izaslanika i konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i vlasti uopće", navedeno je.

Ovu sjednicu, održanu u zgradi Federalnog parlamenta, vodio je najstariji među 25 izaslanika Ivan Brigić ( SDP), a simbolično u pet do 12 sati otvorio tajnik u Domu naroda Izmir Hadžiavdić.

"Sastali smo se da bismo pokazali da u ovoj federaciji postoje izaslanici koji žele izvršavati svoja prava i obveze. Do konstituiranja Doma naroda, predsjedavat ću i postupati striktno u skladu s Ustavom i Poslovnikom Doma naroda. Tako neće biti nikakvih pritisaka, nezakonitosti niti bilo kakvih drugih manipulacija.

"Nije nam cilj nikakvo silovanje demokracije", rekao je Brigić.

Izjavu pročitala Segmendina- Srna Bajramović

Segmedina Srna-Bajramović, koja je izaslanicima pročitala navedeni tekst, pozvala se također na poštivanje Ustava FBiH, Poslovnika o radu Doma naroda, kao i na pravna tumačenja OHR-a iz 2001. i 2007. godine, kada je ustvrdila u izjavi novinarima da je konstituirajuću sjednicu Doma naroda moguće održati i u dosadašnjem kapacitetu ako preostale četiri županijske skupštine ne delegiraju članove u traženom roku od deset dana.

Tako ne misli Ivo Tadić, izaslanik koji se jedini danas nije želio izjašnjavati o tekstu koji je pročitala Srna-Bajramović.

"Čiji je cilj da se radi ovako naopako", rekao je.

Ovaj izaslanik, član Hrvatske demokratske zajednice, zastupao je, naime, stav da se održavanjem današnje sjednice neozbiljno produbljuje politička kriza jer je sazvana a još nisu delegirani članovi iz svih upanijskih skupština niti je SIP potvrdio izbor svih izaslanika Doma naroda.

Na novinarsko pitanje zašto se onda odazvao pozivu, odgovorio je da je želio vidjeti šta će biti na dnevnom redu.

Tadić je izjavio da nakon listopadskih općih izbora unutar Bosne i Hercegovine mora biti dogovorena parlamentarna većina da bi se to reflektiralo i na županiske skupštine, a time bili stvoreni uvjeti da u njima budu izabrana rukovodstva kao i izaslanici za federalni Dom naroda iz preostalih skupština.

Na ovu izjavu reagirao je Amir Zukić iz Stranke demokratske akcije, koji smatra da održavanje današnje sjednice nije neozbiljan potez, već je, naprotiv, neozbiljno to što mjesecima nakon izbora nije konstituiran Dom naroda.

"Mi ne radimo ništa nasilu, već je usvojena izjava kao poziv razumnim ljudima da krenu u konstituiranje vlasti", naveo je.

Današnju sjednicu sazvalo je 17 od 30 do sada izabranih izaslanika za novi četvorogodišnji mandat Doma naroda. Među inicijatorima je bilo njih 15 iz Socijaldemokratske partije BiH, jedan iz Stranke demokratske akcije, a jedan iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Sjednica je najavljivana kao mogućnost za konstituiranje Doma naroda.

Mada nije službeno objavljeno tko se od 30 do sada izabranih izaslanika nije odazvao pozivu, u kuloarima je komentirano da nisu došli izaslanici koji su ujedno članovi Saveza za bolju budućnost BiH.

HDZ BiH: Stranačko sijelo samozvanih delegata

Na današnji pokušaj konstituiranje Doma naroda parlamenta F BiH reagirao je HDZ BiH. U priopćenju ove stranke stoji:

Unatoč jasnim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odgovarajućim uputama i stajalištima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, samoproglašeni vlasnici Federacije Bosne i Hercegovine, ponovno su demonstrirali svoj način viđenja odnosa i namjera u upravljanju javnim poslovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nakon što su grubim izigravanjem Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine u najvišu instituciju etničkog zastupanja Bosne i Hercegovine, demonstitirajući brojčanu nadmoć po propalim principima iz ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, drugom konstitutivnom narodu nametnuli svoju političku volju, nastavljaju započeti cirkus i u još jedinoj preostaloj instituciji etničkog predstavljanja u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Samozvani i samoproglašeni delegati, odlučili su da bez obzira na sve i svakoga organiziraju svoje stranačko sijelo i predstave ga javnosti kao konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedina norma i postulat kojim se rukovode je slijepa poslušnost i izvršavanje političke volje svoga, po svemu sudeći, dobro izgubljenog stranačkog lidera.

Umjesto da konačno preuzmu odgovornost sukladno političkoj volji izraženoj na proteklim Općim izborima i prihvate činjenicu da ipak nisu jedini vlasnici niti stanovnici Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, te da u suradnji s legitimnim predstavnicima hrvatskog i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, pristupe ozbiljnim i politički odgovornim razgovorima u cilju izlaska iz sve dublje političke krize, oni po principu negiranja i ignoriranja svima dobro poznate činjenice o Bosni i Hercegovini kao državi tri ravnopravna i konstitutivna naroda, umjesto uvažavanja snage argumenata i dalje demonstriraju argumente snage i brojčane nadmoći, što u višenacionalnim zajednicama kakva je Bosna i Hercegovina nikada nije vodilo ka dobrim rješenjima nego produbljivalo razlike, podozrenja i nepovjerenje, što opet nikada nije bio dobar saveznik onima koji istinski tragaju za mogućim rješenjima.

Ostajući i dalje opredijeljeni za izgradnju odnosa međusobnog uvažavanja, poštivanja i povjerenja, te traganja za rješenjima koja će biti prihvatljiva svakom građaninu ove zemlje bez obzira na njegovo etničko porijeklo, političku ili socijalnu pripadnost, HDZ BiH poziva legitimne predstavnike sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini na ozbiljne političke razgovore u cilju iznalaženja rješenja koja će voditi ka izlasku iz sve dublje političke, ali i gospodarsko-socijalne krize. stoji na kraju priopćenja HDZ BiH. ( Srna/ Fena/ Dnevnik.ba.)