PRIJETNJE RATOM: Dužnosnici SDP-a i SDA privlače pozornost izmišljanjem sukoba

...u Bosni i Hercegovini zbog secesionista iz Banje Luke ili pak većinske hrvatske nacionalne isključivosti.

Zbunjenost

Na tim tezama stalno jašu aktualni bošnjački političari u vlasti neovisno jesu li iz reda socijaldemokrata (SDP) ili pak narodnjaka (SDA). 
Posljednji u nizu takvih istupa, doduše kao lošija i neuvjerljivija kopija od svojih mentora, bile su poruke predsjedatelja Zastupničkog doma BiH Denisa Bećirovića za vrijeme susreta čelništva Parlamenta BiH s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom. Prema tvrdnjama sudionika toga sastanka, ključna poruka predsjedatelja Bećirovića, inače socijaldemokrata, bila je da zemlji prijeti rat zbog nacionalističkih politika (Hrvata i Srba).

Pri tome je predstavio i da samo politika koja podrazumijeva sustav jedan birač jedan glas može razriješiti probleme u zemlji. Sam Buzek, ali i sugovornici, među kojima su bili i supredsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić i Doma naroda Ognjen Tadić, ostali su iznenađeni porukama ovog bošnjačkog dužnosnika tvrdeći upravo suprotno da ta politika hegemonije vodi nestabilnosti i krizi. Ista se retorika mogla čuti nedavno od bošnjačkog člana bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića, predsjednika njegove stranke Sulejmana Tihića ili pak čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije.

Džoker zovi

Izetbegović je poručivao Dodiku da će se patrioti oduprijeti pokušajima odcjepljenja, dok je pak Lagumdžija do kraja rasvijetlio prozirnu strategiju prizivanja sukoba tvrdeći da su alternativa njegovoj politici islamski fanatici. Zanimljivo je, međutim, da se politika u Sarajevu nije obračunala s fanaticima te da im dobro dođe kao ‘džoker zovi' u argumentiranju svojih stajališta. 
Prijetnja ratom jedina je riječ na koju se pali alarm u američkoj i europskoj administraciji. Preočito je da se i u ovome slučaju radi upravo o tome - privlačenju pozornosti i ispunjavanju svojih političkih ciljeva.

Večernji list