Prijete fiksalna kriza i prijevremeni izbori

Ni skoro 40 dana od isteka za to predviđenog roka nije konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, a izbor delegata nije počeo u pet županija iz kojih se bira 11 od ukupno 17 delegata u Klub hrvatskog naroda. "Oslobođenje" ocjenjuje da bi to moglo biti ostvarenje prijetnje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da će, ukoliko ne bude učesnik vlasti u FBiH, blokirati njeno konstituiranje.

Zbog nekonstituiranja Parlamenta, FBiH još nema odluku o privremenom financiranju pa postoji realna prijetnja da će u narednim mjesecima, odnosno već nakon 15. siječnja doći do moguće obustave isplata budžetskim korisnicima, što uključuje i socijalna davanja.

Dom naroda Parlamenta FBiH može biti konstituiran i ako sve županije ne okončaju izbor delegata, ali uz uslov da novi saziv u svom satavu ima prostu većinu, najmanje 30, odnosno po trećinu, najmanje šest izabranih delegata u svakom od klubova konstitutivnih naroda.

Ovaj minimalni broj izabranih delegata nužan je kako bi se obavio proces predlaganja i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

srna