Premijer Nikšić se susreo sa predstavnikom MMF-a

Premijer i ministar ponovili su odlučnost Vlade FBiH, iskazanu i tijekom razgovora s predstavnicima Svjetske banke, da rezultatima stane iza datih obećanja i da se čvrsto drži dogovorenog.

- Želimo biti ozbiljan partner, a treba nam pomoć Međunarodnog monetarnog fonda kako bismo ostvarili ciljeve, kazao je premijer Nikšić.

- Nažalost, sada se moramo baviti gašenjima požara, ali želimo što prije pokrenuti opsežne reforme na nekoliko područja, dodao je.

Prema premijerovim riječima, među ciljevima Vlade su reforma javne uprave, povećanje konkurentnosti u sferi ekonomije, te stvaranje okruženja za veće privlačenje inozemnih investicija.

Također, treba ukinuti korištenje nezakonito stečenih prava u oblasti braniteljske i socijalne zaštite, pri čemu Vlada FBiH želi biti potpuno transparentna objavljujući popise i legalnih i nelegalnih korisnika ovih prava.

Među prioritetima je i štednja na svim razinama jer, kako je kazano, ni Vlada ni državni službenici nisu vlasnici Federacije BiH i nemaju pravo Federaciju voditi u propast.

Ministar Krajina je istaknuo kako se očekuju pozitivni učinci za srijedu najavljenog potpisivanja Protokola o međusobnoj suradnji između Vlade FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Uz racionalizaciju javne potrošnje, on je ukazao i na postojanje rezervi na prihodovnoj strani proračuna FBiH, te će stoga Vlada tražiti od inspekcijskih organa i Finansijske policije pojačavanje aktivnosti.

Predstavnici MMF-a danas su upoznati i s pokrenutim aktivnostima Vlade FBiH koji trebaju rezultirati pregledom nerealiziranih razvojnih projekata i mogućnostima za njihovo pokretanje, kao i s već započetim pripremama rebalansa ovogodišnjeg proračuna.

Milan Cuc je kazao kako Federalna vlada ima dobru predožbu o tome u koje aktivnosti treba uložiti napore.

- Vizija MMF-a je da BiH postane sposobna, bez naše finansijske, ali uz našu tehničku i savjetodavnu pomoć, sama graditi perspektivu, dodao je rezidentni predstavnik MMF-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fena