Predstavljali se kao manjine kako bi zauzeli fotelje u Parlamentu

Manipulacije nacionalnom pripadnošću izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavljaju se i u novom mandatnom razdoblju. Stranke su shvatile mogućnosti zloporabe pravila o izboru izaslanika, pa ga obilato koriste, poglavito kada je u pitanju kandidiranje za popunu Kluba ostalih.

Nacionalna pripadnost

Iako je upola manji od klubova konstitutivnih naroda, ovaj klub značajan je, jer može donijeti prevagu prilikom glasovanja o mnogim važnim pitanjima. Kako većina stranaka nije niti kandidirala osobe koje pripadaju nacionalnim manjinama, njihova istinska zastupljenost u županijskim parlamentima je tek sporadična. Ovakvu situaciju vješto su koristili politički kameleoni, koji po potrebi mijenjaju nacionalnu pripadnost.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zasad je osujetilo pokušaj zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije Ferhata Mustafića, inače člana SDP-a, da se kandidira za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda "ostalih" naroda. SIP je odbio ovjeriti njegovu prijavu uz obrazloženje da se on prethodno izjasnio kao Bošnjak.

Predstavnici "ostalih"

Ono što nije uspjelo Mustafiću, jeste Esedu Radeljašu, zastupniku Bosanske stranke u Skupštini Sarajevske županije. On je voljom ždrijeba izabran u federalni Dom naroda kao predstavnik "ostalih", iako se ranije izjašnjavao kao Bošnjak. Naime, na službenoj web-stranici sarajevske općine Novi Grad istaknuti su životopisi svih općinskih vijećnika, uključujući i Radeljaša.

Tu je novopečeni izaslanik u Domu naroda jasno naveo da se nacionalno izjašnjava Bošnjakom.

SIP je pokušao stati u kraj ovakvim makinacijama, i to tako što je propisao da se svi kandidati prije izravnih izbora izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, koja se kasnije mora podudarati s izjašnjavanjem kod posrednih izbora, kao što su oni za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovo pravilo se odnosi samo na isti izborni ciklus, što znači da se kandidati, ovisno o vlastitoj procjeni što im može donijeti više koristi, za svake izbore mogu drukčije nacionalno izjašnjavati.

vecernji.ba