Predsjednik HDZ BiH razgovarao s veleposlanikom SAD u BiH

Dr. Čović i veleposlanik Moon razgovarali su o aktualnim političkim prilikama u BiH, s posebnim naglaskom na europskom putu BiH u svjetlu nedavno održanih razgovora lidera političkih stranaka u Bruxellesu, rekonstrukciji vlasti u BiH te Statutu Grada Mostara.

Predsjednik HDZ BiH istaknuo je kako je potrebno formirati parlamentarne većine na načelima poštivanja izborne volje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH.

„Također, stav HDZ BiH je da parlamentarna većina treba osigurati provedbu Odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga na način da svaki od konstitutivnih naroda bira svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i u domove naroda na entitetskoj i državnoj razini. Inzistiramo da se navedene aktivnosti provedu u što kraćem roku", istaknuo je dr. Čović.

Na sastanku je ponovljen ranije iznesen službeni stav Veleposlanstva SAD u BiH po ovom pitanju da je sastav vlasti Bosne i Hercegovine unutarnje političko pitanje, kao i to da politički lideri trebaju zajedno i što žurnije raditi na ključnim izazovima s kojima se BiH suočava, a prije svega na reformama neophodnim da bi postala članica NATO-a i EU.

Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu države BiH te svih njenih naroda i građana ocijenjeni su iznimno važnom i za budućnost BiH i njezinu integraciju u NATO i EU.