Predsjednik FBIH u novom četvorogodišnjem postizbornom mandatu je Živko Budimir

Dopredsjedavajući su Mirsad Kebo, Bošnjak, kadar Stranke demokratske akcije, koji je i dosad obavljao tu dužnost, te Svetozar Pudarić, Srbin, član Socijaldemokratske partije BiH.

Listu s imenima ovih kandidata odobrili su na današnjim zasebnim sjednicama u Sarajevu Predstavnički dom, konstituiran nedavno u novom postizbornom sazivu, te Dom naroda u Federalnom parlamentu, čija konstituirajuća sjednica je okončana.

Da bi proces konstituiranja nove federalne vlasti bio zaokružen, predstoji još jedna sjednica, i to Predstavničkog doma, večeras, kad bi po dostupnim informacijama trebalo da se odlučuje o kandidatima za novi sastav Federalne vlade.

Ako bude okončan i taj proces, nova vlast u ovom entitetu bit će formirana nakon što je proteklo više od pet mjeseci od općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Formiranje nove izvršne vlasti proteklo je danas bez Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, koje nisu željele učestvovati u radu Predstavničkog doma.

One su, naime, zajedno s drugim strankama s dobivenim mandatima na izborima bile učesnice jučerašnjih neuspjelih pregovora o formiranju nove vlasti.

Tražile su sva ministarska mjesta u novom sazivu državne i federalne vlade, koja inače pripadaju kadrovima iz reda hrvatskog naroda.

Pritom su se pozivale na činjenicu da su, među strankama s hrvatskim predznakom, osvojile najviše glasova birača na općim izborima u BiH i da su stoga najlegitimnije za predstavljanje svih navedenih hrvatskih pozicija.

Nisu pristale na drugačije varijante, koje su im nuđene u jučerašnjim stranačkim pregovorima vođenim pod okriljem međunarodne zajednice, pa su ostali pregovarači najavili da će krenuti u konstituiranje nove vlasti bez "dva HDZ-a", što se danas i desilo.

Osim HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ostali jučerašnji pregovarači, inače okupljeni oko iste postizborne platforme, bili su: Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka "Radom za boljitak".

(Fena)