Predmet "Čović - Lijanović": Otvoriti hitnu istragu zbog nestanka dokumenata

Dragan Čović
Transparensi internešnel smatra da ovakvi i slični slučajevi, osim što pokazuju nemar i neozbiljnost pravosudnih institucija u BiH, i to u predmetu zloupotrebe položaja na najvišem nivou, dodatno urušavaju povjerevenje građana u pravosuđe, zbog čega samo hitna istraga o ovom slučaju i sankcioniranje krivaca za ove izrazito ozbiljne propuste mogu voditi u pravcu vraćanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

"Činjenica da istrage protiv visokopozicioniranih političkih i državnih službenika u BiH traju godinama, bez rezultata, sasvim sigurno ne omogućavaju razvoj povjerenja javnosti u rad pravosudnih institucija. Kada se ima u vidu i katastrofalna kaznena politika sudova u BiH, koji i u malobrojnim presuđenim slučajevima korupcije donose uvjetne presude, te da je prema posljednjim podacima u godini dana izrečeno samo devet pravomoćnih presuda za slučajeve korupcije, jasno je da je procesuiranje korupcije u BiH i dalje aktualan problem", navodi se u saopćenju Transparensi internešnela.

U saopćenju se ističe da su i sami građani svjesni "zabrinjavajuće ležernosti pravosuđa BiH u procesuiranju slučajeva korupcije, što je pokazala i činjenica da su se dokumenti iz predmeta Čović - Lijanović.

Zbog toga, Transparensi internešnel BiH još jednom apelira da institucije pravosuđa pokažu ozbiljnost u ovom slučaju, da bi se spriječili slični propusti u budućnosti.

Srna