Pred nama godina puna izazova, ali i mogućnosti

Lidija Bradara
Bradara napominje da je aktualni saziv Doma naroda, koji je negdje na polovini mandata, održao ukupno 30 sjednica, od čega su polovina bile redovne a ostalo izvanredne i dvije tematske - o stanju u elektroenergetskom sektoru i zdravstvu.

- U pripremu obje sjednice uloženi su mjeseci rada i truda, naročito u pripremu sjednice o zdravstvu, koja je rezultirala kvalitetnim zaključcima. Učinci njihove provedbe trebali bi se osjetiti tek u 2017. godini zahvaljujući najviše primjedbama na proračun Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda, kojima su barem dijelom prepoznate i potrebe bolnica čiji je osnivač Federacija BiH - rekla je Bradara.

Pritom je naglasila da Dom naroda prati rad Vlade jer je razmatrao skoro sva akta koja im je Vlada FBiH uputila te da usvajanje čeka još desetak zakona.

Iz statističkih pokazatelja o radu ovog Doma, Bradara izdvaja i da je na dosad održanim sjednicama usvojeno blizu 300 akata među kojima 65 zakona i 50 nacrta zakona.

Rad najviše zakonodavne vlasti u Federaciji BiH predsjedavajuća posmatra i kroz odnose na političkoj sceni Federacije BiH, prije svega kroz krizu izvršne vlasti koja se, po njenim riječima, pokušala prenijeti i na zakonodavnu vlast, a ogledala se u preglasavanjima prilikom utvrđivanja pojedinih zakonskih rješenja.

- Zahvaljujući mudrim i odgovornim odlukama čelnika Doma naroda, kriza izvršne vlasti nije se odrazila na rad ovog doma koji je zasjedao redovito, donosio zakone i odluke među kojima su i proračun za 2017. godinu, koji je donesen u zakonskom roku kao najvažniji preduvjet ne samo financijske već i socijalne i političke stabilnosti. Smatram da preglasavanja nikad nisu dobra i da takav način rada koji se događao u Vladi Federacije BiH ništa dobro ne može donijeti. Stalni razgovori i dogovor za mene nemaju alternativu i to je način rada s kojim nastavljam i u 2017. godini - ističe predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U osvrtu na 2016. godinu, ona posebno izdvaja postignuti viši stupanj suradnje sa županijama s ciljem pripreme za EU.

- Prije službenog usvajanja mehanizma koordinacije, mi u Domu naroda smo uspostavili vlastiti mehanizam koordinacije i suradnje sa županijaa, kojima smo predstavili sve što ih čeka na evropskom putu, njihov dio obveza iz Upitnika u skladu sa ustavnim nadležnostima županija - rekla je Bradara.

Pritom ona dodaje da je Dom naroda ujedno i Dom županija jer se poslanici biraju iz županijskih skupština, kao i da će stalna praksa ostati briga interesima županijama čije je mišljenje obvezno pribaviti prilikom donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti.

Među prioritetima rada u 2017. godini navela je nastavak donošenja reformskih zakona koji će BiH približiti Europskoj uniji te zakona i odluka čiji je cilj kreirati što povoljnije okruženje za nove investicije i otvaranje radnih mjesta te osigurati ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

- Pred nama je još jedna godina puna izazova, ali i mogućnosti koje moramo iskoristiti kako bismo donošenjem dobrih i provodivih zakonskih rješenja stvorili povoljnije okruženje za život i rad svih naroda i građana u Federaciji BiH - zaključila je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Svim građanima Federacije BiH je poželjela u 2017. godini puno zdravlja, sreće i uspjeha na osobnom i poslovnom planu.

FENA