Potpuni raspad sustava, blokiran rad Vlade FBiH

Vlada FBiH, Nermin Nikšić, inspekcija, Vlada Federacije
Da ne bi došlo to toga, ja sam iskoristio svoje zakonske ovlasti i već sam proslijedio federalnom Parlamentu prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Ne želim dovesti u pitanje aranžman s MMF-om, izjavio je Nermin Nikšić, federalni premijer. On je također podsjetio kako je za jučer zakazani nastavak 69. sjednice Vlade Federacije BiH, koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska ministara iz Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava, piše Večernji list.

Blokada naručena

Naime, nastavku sjednice, uz premijera Nikšića nazočilo je samo sedam ministara iz SDP-a. Podsjećanja radi, u prvom dijelu 69. sjednice, održane prije tjedan dana, uz nazočnost članova Vlade iz svih stranaka, razmatrani su Nacrt proračuna FBiH za 2013. godinu i Nacrt zakona o njegovom izvršenju. - Čin nedolaska ministara iz spomenutih stranaka je klasičan pokušaj blokade usvajanja federalnog proračuna za sljedeću godinu, naglasio je Nikšić te dodao kako bi njegovo nepravodobno neusvajanje moglo imati dalekosežne posljedice po cijelu Federaciju. Ako proračun ne bude usvojen na vrijeme, vjerojatno ćemo doći u situaciju da se ne mogne isplatiti jedna plaća proračunskim korisnicima, kao i invalidnine, a u i pitanje bi došla i isplata mirovina, naglasio je Nikšić.

Sankcije protiv ministara

Unatoč svim neslaganjima u Vladi FBiH, očekivao sam da ćemo na sjednici Vlade postići dogovor vezano uz usvajanje proračuna, no to se nije dogodilo, kazao je Nikšić. Iako nije želio šire komentirati nedolazak ministara iz SDA, NS Radom za boljitak i HSP-a, Nikšić je kazao kako su ministri najvjerojatnije iz središnjica spomenutih stranaka dobili jasne upute da blokiraju rad federalne Vlade. - Neodgovorne ministre treba staviti pred lice javnosti - kazao je premijer Nikšić. U tom kontekstu, on je naglasio kako ima ovlasti poduzeti sankcije protiv ministara koji opstruiraju rad federalne Vlade, za što postoji i zaključak oba doma federalnog Parlamenta, poručio je federalni premijer Nikšić. Federalnom premijeru pridružio se i ministar FMUP-a Predrag Kurteš koji je kazao da bi zbog opstruiranja rada Vlade policija mogla ostati bez plaće, što bi građanima narušilo sigurnost, a on to neće ni u kojem slučaju dopustiti.