Posljednji pokušaj Čović - Lagumdžija da se izbjegne kriza

Dragan Čović
...susresti kako bi, vjerojatno posljednji put prije poteza platformaša, pokušali usuglasiti oko toga kako sastaviti buduću vlast u Federaciji. Doznaje se to od predstavnika stranaka koje predstavljaju i dvije stranačke grupacije okupljene oko dva HDZ-a, odnosno SDP-a BiH i njihove političke platforme. No, najveći se problem pokazao ne program, nego kako popuniti hrvatske pozicije u vlasti. U Federaciji BiH to je pet ministarskih resora, a na razini države Hrvatima pripadaju tri pozicije.

U međuvremenu se iz stranačkih tabora zbog potrebe političke utakmice odapinju klasične medijske sabotaže koje nemaju nikakva utemeljenja u stvarnosti. I tijekom jučerašnjeg dana predstavnici dva HDZ-a ostali su posve dosljedni tome da neće dopustiti nikome, pa ni pojedinačnom pobjedniku na izborima, SDP-u, ali za kojega je glasovao najveći broj bošnjačkih birača, da određuje tko će to zastupati Hrvate u vlasti. S druge strane, SDP se samo u Federaciji, ali ne i na razini države, kako ne bi pokvarili planove srpskog lidera Milorada Dodika, nastoji predstaviti kao stranka sva tri naroda i pokušavajući uzeti dvije hrvatske pozicije, piše Večernji list.

Unutar HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 su, međutim, odlučni do kraja inzistirati na tome da samo one stranke koje imaju većinu u Domu naroda raspoređuju hrvatske ministarske pozicije. Ni u kojem slučaju Dragan Čovič ni Božo Ljubić nisu spremni prodati niti jednu od pozicija unutar Vlade Federacije ili pak Vijeća ministara BiH. Kako doznajemo, unutar ovih stranaka postignut je i dogovor da nije isključeno da u slučaju političkog nasilja i nepoštivanja potpore 90 posto hrvatskih birača dva HDZ-a odu u oporbu na razini Federacije Bosne i Hercegovine. O takvoj su se mogućnosti već očitovala i stranačka tijela. S druge pak strane, na razini države, odnosno četiriju županija ove će stranke imati svoju vodeću ulogu.