Politika platformaša: HSP-ovac Primorac, novoizabrani dopredsjednik Zastupničkog doma F BiH, bez fakultetske diplome

...Parlamenta FBiH i njegova dva zamjenika slika je jučerašnje atmosfere u zastupničkim klupama tijekom nastavka konstituirajuće sjednice ovog doma, započete još u studenom prošle godine, piše Dnevni avaz.

Jedini kandidati

Nadarevićevo nezadovoljstvo, kako je kazao, izazvao je izbor kandidata HSP-a i DNZ-a za potpredsjednika Zastupničkog doma FBiH iz reda hrvatskog naroda. Riječ je o Stanku Primorcu Ćanetu, kojeg je predložio Klub zastupnika HSP-DNZ-a, a podržali su ga i ostali zastupnici iz stranaka potpisnica platforme.

Ipak, premda su njegove stranačke kolege glasale za Primorca, Nadarević je izuzetak, a jučer je izjavio da je na ovaj način nastavljena "igra politike".

- Kandidata HSP-a i DNZ-a nisam podržao niti ću podržati. Mislim da DNZ nije uopće trebao pristupiti platformi, a prilikom glasovanja pokazalo se i da jedan glas te stranke uopće nije važan - kazao je Nadarević.

Prethodno je bez mnogo rasprave Denis Zvizdić iz SDA izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma, a Svetozar Pudarić iz SDP-a za dopredsjedavajućeg, kao jedini kandidati iz bošnjačkog, odnosno srpskog naroda.

Tražen prekid

Kandidat za drugog potpredsjedavajućeg iz reda Hrvata bio je i Marinko Čavara iz HDZ-a BiH. No, Primorac, čija stranka HSP ima tek dva zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH, je dobio 58, a Čavara 13 glasova.

Premda su iz dva HDZ-a predlagali prekid sjednice tvrdeći da nisu ispunjeni uvjeti za izbor rukovodstva Zastupničkog doma te da se na ovaj način krši Ustav FBiH, jer će Bošnjaci imati tri do šest najvažnijih funkcija u FBiH, sjednica je, ipak, privedena kraju.

Nakon proglašenja rezultata Čavara je kazao da Hrvati ne moraju ni izlaziti na izbore u BiH sve dok im, kako je rekao, predstavnike u vlasti biraju Bošnjaci iz SDA i SDP-a, sugerirajući da imenovanje Primorca ne odgovara izbornoj volji hrvatskog naroda.

- Na ovaj način ruše se temelji BiH - kazao je Čavara.

Primorac je, pak, rekao da je njegov izbor rezultat političkih dogovora stranaka potpisnica platforme.

Rasprava zbog srednje škole

Žustru raspravu izazvalo je jučer i pitanje školske spreme Primorca.

- Imam uredno završenu srednju stručnu spremu. Fakultet nisam završio i nimalo nisam hendikepiran time, za razliku od mnogih koji su lako došli do svoje diplome. Mislim na pojedine kadrove HDZ-a koji su kupili diplome - kazao je Primorac, koji smatra da će sa svojim parlamentarnim iskustvom znati da obavlja povjerenu dužnost.

Zakinuti SBB BiH i SBiH

Zastupnici su jučer izabrali i radna tijela Zastupničkog doma. No, zastupnik SBB BiH Munib Jusufović rekao je da je greška napravljena prilikom izbora predsjednika komisija, jer su SBB BiH i SBiH ostali bez po jednog mjesta predsjednika, koji im je, prema izbornim rezultatima, pripadao.