Politička kriza u BiH doseže vrhunac

Zlatko Lagumdžija, BIH, BIH, kriza
Vođe dvaju HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, ne priznaju, kako kažu, državnim udarom uspostavljenu vlast koju predvodi SDP Zlatka Lagumdžije. Politička kriza u Bosni i Hercegovini doseže vrhunac.

Sve su oči uprte u Središnje izborno povjerenstvo koje je trebalo razmatrati Čovićev zahtjev za ocjenu zakonitosti uspostave vlasti u Federaciji, koju dva HDZ-a smatraju pučističkom. No njegova predsjednica Irena Hadžiabdić, unatoč očekivanjima, nije mogla reći je li bilo kršenja zakona u procesu uspostave vlasti u Federaciji.

Novoimenovani predsjednik Federacije Živko Budimir iz HSP-a kaže da će priznati samo pravorijek Ustavnog suda Federacije BiH. Njihov koalicijski partner SDP oštro prigovara Središnjem izbornom povjerenstvu da je na strani dvaju HDZ-a. A Čovićevu i Ljubićevu HDZ-u nije se dopalo što se, kako kažu, ne poštuje izborna volja većine Hrvata u BiH. Iz Mostara su pozvali na nepriznavanje odluka nezakonite i neustavne vlasti te najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora.

Odgovori na brojna pitanja znat će se, prema svemu sudeći, tek u četvrtak kad ponovno zasjeda Središnje izborno povjerenstvo. Kako piše HRT, najvažnija su hoće li u BiH doći do još dublje političke krize od koje, upozoravaju mnogi, prijeti opasnost i za širu regiju.