Pogledajte koje su veleposlanike BiH Dodik i Komšić smijenili: Najviše smijenjenih veleposlanika iz reda hrvatskog naroda

predsjedništvo
Rezultat je ovo dogovora predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Milorada Dodika i Željka Komšića.

Tek otišli

Među smijenjenim veleposlanicima ima onih koji su bili i pred kraj mandata, kao i onih koji još nisu ni zagrijali diplomatske stolice. Među njima su veleposlanik u Mađarskoj Tomislav Leko, koji je akreditivna pisma predao 3. listopada ove godine, ili veleposlanik BiH u Poljskoj Ivan Dunđer, koji je također prije nekoliko mjeseci preuzeo dužnost.

Smijenjena je i nedavno imenovana veleposlanica u Belgiji Lidija Topić-Bouwen. Nju je Komšić već jednom smijenio s pozicije veleposlanika.

Tek nedavno imenovani aveleposlanik BiH u Crnoj Gori Vinko Radovanović također je opozvan, kao i veleposlanik naše zemlje u Egiptu Duško Stojanović. Smijenjeni su i veleposlanici u Bugarskoj i Grčkoj, Lepa Babić i Branko Dokić.

Veleposlanik BiH u Japanu Borislav Marić također je smijenjen, kao i Jelena Rajaković, veleposlanica u Izraelu, zatim veleposlanik u Kanadi Srđan Lalić, Slavko Vučurević u Sloveniji, Lazar Mirkić, veleposlanik u Srbiji, a i Aleksandar Dragičević veleposlanik u Rumunjskoj, također je smijenjen.

Ljubićeva kćerka

Renata Paškalj neće više biti veleposlanica u Hrvatskoj, kao ni Valentina Marinčić u Velikoj Britaniji. Darko Zelenika smijenjen je s pozicije veleposlanika u Italiji, a Josip Gelo u Vatikanu.

Anđelko Grahovac nije više veleposlanik u Švicarskoj, a Vesna Ćužić nije veleposlanica u Švedskoj. Smijenjen je i veleposlanicau Njemačkoj Ankica Gudeljević. Smijenjen je i veleposlanik u Češkoj.

Predsjedništvo BiH s dužnosti je opozvalo i šefa Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Ivicu Dronjića, šefa Stalne misije BiH pri Vijeću Europe u Strazburu Luciju Ljubić, inače kćerku Bože Ljubića.

Smijenjeni su i šef Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču Jugoslav Jovičić i generalni konzuli BiH u Istanbulu, Milanu te počasni konzul BiH u Tel Avivu.