FOTO  Počeo sastanak stranačkih lidera

HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, SDP BIH, Dragan Čović, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić, Mladen Bosić, sds, Dragan Čović, HDZ BiH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je novinarima da je došao u Mostar da se uvjeri da li postoji politička spremnost za formiranje Savjeta ministara. On je dodao da je, ukoliko postoji spremnost, optimista da će vrlo brzo doći do uspostavljanja te institucije BiH.

"Došao sam da napravim dogovor. Mi smo spremni da razgovaramo i o ministarskim pozicijama", rekao je Bosić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prije sastanka nije želio davati izjave novinarima. U delegaciji SNSD-a, osim Dodika, su i Drago Kalabić i Željka Cvijanović. Osim Bosića, u delegaciji SDS-a u Mostar je došao i zamjenik te stranke Predrag Kovač.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da SDP ima veoma jasne i konkretne prijedloge i da je ta stranka sasvim spremna da bude postignut dogovor, ali nije želio novinarima predstaviti te prijedloge.

Ni lider SDA Sulejman Tihić nije želio precizirati sa kakvim prijedlozima SDA dolazi na sastanak, ali je rekao će ova stranka poštivati Ustav BiH i da je prihvatljivo rješenje koji će poštivati Zakon o Savjetu ministara koji precizno određuje broj ministarskih pozicija.

Sastanak su organizovali šefovi dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić.

Srna