Lideri šest stranaka u Sarajevu postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara

HDZ, SDA, SNSD, HSP
Skoro 15 mjeseci nakon izbora, lideri šest bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka; HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDP BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, SNSD Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić postigli su u Sarajevu dogovor o formiranju i raspodijeli funkcija u Vijeću ministara BiH, saznaje Dnevnik.ba, od izvora bliskih pregovaračima.

Hrvatski blok (HDZ BiH, HDZ 1990) dobio je mjesto predsjedatelja Vjeća ministara, te ministarstvo parvosuđa i ministarstvo izbjeglica. Premijer BiH bit će kandidat HDZ BiH, a toj će stranci pripasti i mjesto ministra pravosuđa, dok će na čelu ministarstva za prognanike i izbjeglice biti kandidat "Devedesetke", saznaje Dnevnik.ba.

Kandidati srpskog bloka (SNSD, SDS) bit će na čelu ministarstava financija i trezora, civilnih poslova, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s inozemstvom, dok su bošnjačkom bloku (SDP-SDA)pripali resori obrane, sigurnosti, vanjskih poslova te prometa i komunikacija.

Dva HDZ-a dobit će i dva zamjenička mjesta, dok će jedno zamjeničko mjesto, koje pripada Hrvatima popuniti SDP.

Agencije

Na čelu SIPA-e i RAK-a bit će Srbin, na čelu Uprave za neizravno oporezivanje Hrvat, a na čelu Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) - Bošnjak

Postignut dogovor i o proračunu, popisu stanovništva i državnoj pomoći

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je dogovor postignut bez, kako je rekao, intervencije stranaca.

"Nitko nije dobio ono što je htio. Dobro je što se ovo konačno razriješilo", kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Optimist Čović: Sutra mandatar

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da bi već sutra trebali izaći s imenom novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Zlatko Lagumdžija je predlagao da ja budem mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara", ustvrdio je Čović.

"Ja sam bio vječiti optimista u vezi s ovim dogovorima. Ono što je za mene veoma važno je to da mandatara Vijeća ministara možemo sutra ili prekosutra kandidirati u Predsjedništvu i pokrenuti čitav jedan proces", kazao je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Osim o Vijeću ministara politički dogovor je postignut i u vezi zakona o popisu stanovništva i o sustavu državne pomoći.

Politički dogovor o usaglašavanju teksta zakona o popisu stanovništva podrazumijeva da ostaje tekst usvojen u Zastupničkom domu s tim da se briše član 48.

Postignut je i dogovor o proračunu na osnovu koga će biti omogućeno privremeno financiranje u prva tri mjeseca naredne godine, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

"Suglasni smo da se proračun institucija i međunarodnih obveza postigne do kraja 2011. godine na razini ostvarenja u tekućoj godini", kazao je Sulejman Tihić.