Pobjedi u nedjelju mogu se nadati SDA, SNSD i HDZ BiH

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati

... od 12. do 30. rujna metodom osobnog intervjua u kućanstvu ispitanika, izlaznost birača na lokalne izbore mogla bi biti natpolovična. Oko 55,8 posto ispitanika (1969 ispitanika strarosti iznad 18 godina) tvrdi da će sigurno izići na predstojeće izbore. Nešto manji odaziv na izbore može se očekivati u dobnoj skupini od 18 do 24 godine (45 posto) nego u ostalim dobnim skupinama.

Mnogo neodlučnih

U istraživanju rađenom u drugoj polovini predizborne kampanje primjetan je veoma visok postotak neopredijeljenih glasača (20,3 posto) i značajno je veći nego u istim istraživanjima koje je Ipsos radio u posljednjih godinu dana.

Prema analizi rejtinga političkih stranaka koja je rađena na sigurnim glasačima, najveći rejting na razini Bosne i Hercegovine imaju SDA (14,5 posto), SDP (13,7 posto), SNSD (9,1 posto), SDS (7,2 posto), SBB BiH (5,9 posto) i HDZ BiH (4,8 posto). Naravno, rezultati ovih stranaka po entitetima značajno se razlikuju.

Ova vrsta istraživanja se provodi u nekoliko valova godišnje te je u ovom valu istraživanja prvi put nakon općih izbora 2010. godine rejting SDP-a u Federaciji BiH pao ispod 30 posto, odnosno na 21 posto. Još je u srpnju ove godine SDP imao podršku 30 posto građana Federacije.

S druge strane, SDA u Federaciji ima potporu 22 posto birača, a u odnosu na istraživanja rađena početkom i krajem prošle godine, rejting SBB BiH se povećao s pet na devet posto, što znači da se potpora ovoj stranci skoro udvostručila.

Istraživanja i rezultati

Stranke ciji se rejting duži vremenski period ne mijenja značajno, u posljednjem istraživanju imaju sljedeću podršku birača: HDZ BiH 7 posto, Stranka za BiH 5 posto i A-SDA 4 posto.

Promatrano po nacionalnoj usmjerenosti stranaka, očito je kako HDZ BiH prema ovom istraživanju ima uvjerljivo najveću potporu hrvatskog biračkog tijela. Od ostalih hrvatskih stranaka HDZ 1990. je na dva posto ukupne potpore u Federaciji BiH, koliko ima i Narodna stranka Radom za boljitak.

Među strankama koje imaju više od jedan posto potpore, a to su Naša stranka, SDU, BPS i DNZ, a zanimljivo je kako uopće nema "vladajućeg" HSP-a BiH. Zanimljivo je da je u Federaciji BiH nešto manji udio neopredjeljenih glasača (17 posto) u odnosu na prosjek na razini BiH. U Republici Srpskoj je broj neopredijeljenih glasača čak 26 posto. SNSD je i dalje vodeća stranka i, prema Ipsosovom istraživanju, ima podršku 25 posto glasača u ovom entitetu, Slijedi SDS sa 21, te DNS sa 7 i PDP sa 6 posto potpore.

Rejting SNSD-a je, prema Ipsosu, u studenome prošle godine imao potporu 44 posto birača, što bi trebalo značiti da ova stranka bilježi pad popularnosti. Ipsos je istraživačka agencija sa sjedištem u Francuskoj, a istraživanja provodi u ukupno osam zemalja naše regije.

Izvor: vecernji.ba