Plenković našao krivca za izborni poraz

Andrej Plenković, Andrej Plenković, obljetnica smrti, Franjo Tuđman, Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović

Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović održala govor kada je postalo jasno da je izgubila izbore novinarima je izjavu dao i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, koji je nakon ovog gubitka u nezavidnoj situaciji u stranci.

'Želio bih na kraju drugog kruga zahvaliti predsjednici na njezinih pet godina mandata... Zahvaljujem isto tako svim članicama i članovima HDZ-a koji su naporno radili da osvojimo još jedan mandat...', kazao je Plenković.

Zahvalio je i Hrvatima izvan Hrvatske. 'Čestitam i Zoranu Milanoviću na osvojenom većinskom povjerenju birača. Surađivat ćemo sukladno Ustavu', poručio je.

Na pitanje o promjenama u HDZ-u i strahuje li da su njemu upućene poruke istaknutih HDZ-ovaca, kazao je: 'Analizirat ćemo sve. Svaki glas koji je išao Škori bio je glas za prednost ljevice. Ta situacija bila je bitna i odredila je dinamiku drugog kruga. Mi smo u ovih tri i pol godine ostvarili ogroman iskorak za Hrvatsku', kazao je premijer.

'S obzirom na to da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj, to znači da je dio hrvatskih birača tendenciozno poništio listiće. I to su određene poruke. To je ispod razine onoga što se očekuje od ljudi', poručuje.

Na pitanje treba li HDZ ići desnije kako bi vratio Škorine birače odgovorio je da nitko ne posjeduje birače.

'Što se tiče volje i želja ljudi, ja poštujem svačiju ambiciju. Svatko tko želi, neka se kandidira', odgovorio je Plenković na pitanje o sve većem broju pretendenata na čelno mjesto u stranci.

Ironično je govorio o porukama pojedinaca da je za poraz odgovoran vrh HDZ-a.

Kaže da je učinio sve od početka kandidature pa do ovih izbora bez fige u džepu te bez 'petljanja i mufljanja'.

Već večeras osobno će čestitati Zoranu Milanoviću, najavio je.

Najavio je 'tvrdu kohabitaciju'. Imamo dugu povijest odnosa, posebno ovu recentnu, kazao je.