Platformaši se okupili u Sarajevu nakon sinoćnjih neuspijelih pregovora u OHR-u

... sastali su se nešto iza 11.00 sati u Sarajevu. Neslužbeno se saznaje da će na sastanku biti rezimirani rezultati pregovora s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 vođeni prethodnih dana radi postizanja dogovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Sastanak se održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Tihić je sinoć rekao da su SDP, SDA, HDZ BiH i HDZ 1990 uspjeli usuglasiti zajedničku političku platformu djelovanja, ali se dva HDZ-a nisu pomakla s početnih pozicija kada je riječ o raspodjeli funkcija u izvršnoj vlasti Federacije BiH.

Nakon sastanka u OHR-u, Tihić je rekao da je SDA prihvatio prijedlog međunarodne zajednice koji je jučer podnesen OHR-u, a u kojem se predlaže da četiri hrvatske ministarske pozicije u federalnoj Vladi pripadnu bloku dva HDZ-a, a jedna hrvatska ministarska pozicija strankama potpisnicama platforme, na čelu sa SDP-om.

"Kada je riječ o hrvatskim pozicijama u Vijeću ministara međunarodna zajednica predlaže da dvije pozicije pripadnu HDZ-u, a jedna potpisnicama platforme, s tim da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara pripadne HDZ-u", rekao je Tihić.

Lagumdžija je izjavio da jučerašnji sastanak predstavlja veliki pomak s obzirom da se došlo do programskog dokumenta koji sadrži ključne elemente SDP-ove platforme. On je dodao da je međunarodna zajednica, kada je riječ o pozicijama u vlasti, predložila kompromisni prijedlog, koji ide ispod ranijeg prijedloga lidera SDA.

"Za SDP nije problem više jedno ili dva ministarska mjesta, ali HDZ-ovi traže apsolutno sve hrvatske pozicije i na razini Federacije i na razini BiH", naglasio je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, međutim, kazao da sinoć nije postignut dogovor o formiranju vlasti u FBiH, ali i ostavio mogućnost da razgovori budu danas nastavljeni.

On je rekao kako, ako pregovori i budu nastavljeni, neće biti tgovine dostojanstvom Hrvata

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da dva HDZ-a i stranke potpisnice platforme imaju različite stavove.

On je rekao da HDZ BiH čini sve da bude formirana vlast u FBiH, ali da će insistirati na tome da hrvatskom narodu pripadnu sve pozicije zajamčene Ustavom.

Srna