Spašavanje bošnjačkih tvrtki

Vlada Federacije, poslovniportal.ba, proračun, financijski kolaps, MIO/PIO, zavod za zapošljavanje, razvojna banka, Vlada Federacije, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Nermin Nikšić, Vlada FBiH

Tako je bukvalno ponovno pokrenuta inicijativa o podizanju iz mrtvih tvrtke Krivaja iz Zavidovića koju je ranije ista vlada proglasila klinički mrtvom. Naime, navodna Vlada Federacije BiH donijela je na sjednici u Sarajevu mjere čiji je cilj podrška pokretanju proizvodnje u Krivaji iz Zavidovića, a najavljene su i mjere čiji je cilj utvrđivanje odgovornosti za moguće nezakonite radnje u ovom poduzeću.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je nastavila uhodanu politiku spašavanja posrnulih tvrtki na većinskom bošnjačkom području, dakako iz zajedničkog nam federalnog proračuna.

Ugasili pa bude

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdalj Trhulj izjavio je na konferenciji za novinare kako je izmijenjena odluka o usvajanju programa utroška koji se odnosi na Krivaju, s ciljem njezina usuglašavanja s rebalansom proračuna i zaključcima Vlade FBiH. - U proračunu koji smo zatekli bilo je oko 900.000 KM za Krivaju, a 1,1 milijun za privatnu kompaniju Krivaja 1884. Novim proračunom ostavljena su dva milijuna KM za rješavanje stanja i pokretanje proizvodnje u Krivaji, naveo je Trhulj. Usvajanjem ovih izmjena stekli su se uvjeti da se nakon toga usvoji i odluka o subvenciji Krivaji u iznosu od 400.000 KM.

Trhulj je kazao da je time Vlada FBiH, premda pomalo sporo zbog kompliciranih procedura, ispunila svoje obećanje. A na Upravi Krivaje je da, uz materijalne dokaze, izvijesti resorno ministarstvo o utrošku ovih sredstava. Ministar je, također, predložio da Vlada FBiH danas stavi na dnevni red dodatnu informaciju o nezakonitostima u Krivaji.

Rudari na čekanju

Naveo je kako su radnici Krivaje iznijeli čitav niz argumenata na osnovi kojih postoje osnovane sumnje za pokretanje određenih kaznenih postupaka, te da će o ovim indicijama biti obaviješteno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova "i da zaista oni koji su počinili takva djela i odgovaraju". Uz Krivaju, po staroj uhodanoj metodi, štrajkom će rudari zatražiti dodatni novac. Inače, jučer su federalni ministri, i to jedinstveno bez protivljenja hrvatskih kadrova, najavili novu pomoć. Jučer je ocijenjeno da je Vlada Federacije BiH u potpunosti izvršila obveze za 2010. godinu po konsolidaciji rudnika ugljena.