Platforma SDP-a: Promjene u Predsjedništvu, veto i teritorijalna reorganizacija

HSP BIH, SDP BIH, koalicija, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NSRzB, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDP BIH, Politika, Nadzorni odbor, elektroprivreda, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak, SDA BIH, platformaši, Vijeće ministara, sdpbih, SNSD
Vlada Federacije po uzoru na Vijeće ministara

Na ovaj način više se neće moći ponoviti situacija u kojoj su hrvatskog člana Predsjedništva birali većinom Bošnjaci, a Vlada Federacije će početi funkcionirati na principu Vijeća ministara u kojem svaki narod ima mogućnost blokirati odluku, koja im ne odgovora.

Kako se navodi, to podrazumijeva da svaka odluka mora imati podršku i glas barem po jednog ministra iz sva tri konstitutivna naroda. Ipak, HSP BiH traže da se ovaj dio promjeni na način da se umjesto jednog ministra radi o jednoj trećini ministara iz reda svakog od triju naroda.
Neizravno biranje članova Predsjedništva

SDP je predložio i način neizravnog biranja članova Predsjedništva, iako je zahvaljujući izravnom izboru u već dva mandata uspio osvojiti mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Ovom je, pak, platformom predviđeno da se predsjednik i potpredsjednici BiH biraju iz Parlamenta uz smanjenje ustavnih nadležnosti u predstavljanju države. U oči upadaju termini 'predsjednik' i 'potpredsjednici', što znači da se napušta dosadašnje uređenje s tri člana Predsjedništva, no ostaje nepoznato uključuje li novo rješenje i princip rotacije.
Tri nova državna ministarstva

Kada se govori o novim promjenama u vlasti, zanimljivo je i da se predviđa osnivanje tri nova državna ministarstva, a to su ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, znanosti i tehnologije te okoliša i zdravstva. Platforma predviđa i povećanje broja zastupnika u Zastupničkom domu BiH s zajamčenom kvotom za ostale, uz odgovarajuće smanjenje na nižim razinama, a također se traži i definiranje entitetskog glasovanja za ključna pitanja kao što je Ustav i proračun, s izuzetkom onih koji se odnose na EU i NATO.
Definiranje vitalnog nacionalnog interesa

Promjene su zahvatile i Dom naroda BiH, pri čemu se traži jasno definiranje vitalnog nacionalnog interesa te izbor izaslanika kroz Zastupnički dom, a ne kao do sada iz Doma naroda Federacije, odnosno Narodne skupštine RS-a. Ipak, ovdje treba podsjetiti kako su se tijekom butmirskih pregovora Hrvati bunili protiv ovakvog rješenja jer postoji realna opasnost da im izaslanike biraju predstavnici drugih naroda.

Kao i do sada, predsjedatelji Zastupničkog doma, Doma naroda i Vijeća ministara se biraju na četverogodišnji mandat i dolaze iz različitih naroda.

Promjene je pretrpio i Izborni zakon BiH jer se sada predviđa uvođenje zatvorenih lista u funkciji osiguranja spolne i etničke zastupljenosti koja proizlazi iz principa konstitutivnosti naroda.
Građani će moći glasovati samo za stranku

Ovo u praksi znači da će građani moći glasovati samo za stranku, ali ne i za pojedinca na stranačkim listama. No, kao još uvijek nedogovoreno ostaje pitanje izbornog praga, jer HSP, primjerice, traži da izbor u državni, odnosno federalni Parlament podrazumijeva prelazak praga u dvije, odnosno za Federaciju u četiri izborne jedinice.

SDP-ova platforma predviđa da se proces ustavnih reformi odvija u tri faze. Prva faza odnosi se na bazni paket ustavnih reformi koji se odnosi na EU i NATO i usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u čitavom sustavu, s ciljem izjednačavanja prava svih građana na cijelom teritoriju BiH, odnosno konstitutivnih naroda i ostalih.
Teritorijalna reorganizacija

Druga faza predviđa da se kroz pregovore s EU-om precizno definiraju nadležnosti države, središnje i lokalne razine vlasti. Na kraju, treća faza zaista predviđa teritorijalnu reorganizaciju, ali samo u mjeri u kojoj se ukaže potreba kroz fazu I i II.

U platformi se poziva na ispunjavanje obveza koje proizlaze iz SSP-a (npr. Zakon o državnoj pomoći, Sejdić/Finci); usvajanje "EU klauzule" kako bi se ubrzale reforme koje BiH vode k EU-u i NATO-u. Također se predviđa da se onemogući korištenje instrumenata veta za reforme i zakone iz ovog seta sve do ulaska u EU, a najavljeno je i podnošenje aplikacije za članstvo u EU-u do kraja mađarskog predsjedavanja Unijom.

Istodobno, u tom smislu SDP planira preuzimanje upitnika za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo do kraja 2011. godine; odgovore na upitnik do sredine 2012. godine; dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2012., odnosno početka 2013. godine te konačno početak pregovora 2013./2014.
Sekularna i socijalna država

Dnevni list piše kako je BiH prema ovoj platformi sekularna i socijalna država s mehanizmima institucionalne jednakopravnosti građana i naroda na cijelom teritoriju BiH. No, hrvatske stranke traže da se prvo koristi termin naroda, a tek onda građana.

U platformi se velika pozornost daje ekonomskom programu, tako da je od ključnog značaja usklađivanje inicijative prema međunarodnim financijskim institucijama i državama za infrastrukturne (autocesta od Banje Luke k Doboju i Tuzle k koridoru Vc, te koridor Vc) i energetske projekte, znanost, poljoprivredu i okoliš. U istom se dijelu predviđa i izrada strategije energetskog sektora BiH i formiranje sektora za energetiku pri MVTEO-u.

SDP traži povećanje poreza na luksuzne robe te dosljednu primjenu ugovora o slobodnoj trgovini, uključujući i zaštitne mjere iz ugovora. Predviđena je i jača podrška domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a posebno izvozno orijentiranoj iz proračuna Federacije BiH, piše mostarski Dnevni list.