Pismo šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata haških uznika

Pismo šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata haških uznika
(posredstvom misionara u Nizozemskoj fra Jure Tokalića)

Vrlo poštovani i dragi velečasni gospodine Tokaliću!

Hvaljen Isus i Marija, kao i sveti Josip, zaštitnik hrvatske domovine!

Želeći Vam mir, radost i svako dobro od Gospodina, srdačno Vas pozdravljam, kao počasna predsjednica humanitarne udruge Hrvatskoga pokreta za život i obitelj, kao Hrvatica Hercegovka i kao majka, hvala Bogu živih, trojice sinova hrvatskih branitelja.

Naime, kao što Vam je vjerujem poznato, u nedjelju, 5. srpnja ove godine, Večernji list je objavio feljton Zorana Krešića, pod naslovom "Zaboravljena haaška šestorka", u kojem se podsjeća hrvatsku javnost na mukotrpan proces koji se godinama vodi protiv tih naših nedužnih junaka u teškim uvjetima haaške zatvorske torture. Takvo ponašanje međunarodne zajednice, a i državnih struktura Republike Hrvatske, hrvatskih političara Bosne i Hercegovine, a i šutnja vodećih struktura u obje zemlje, je potpuno nedopustivo, a onih struktura koje su donosile odluku upravo je zločinačko. Spominje se da ni hijerarhija Katoličke Crkve, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, za njih nije ništa poduzela. Bar da je se netko od čelnika Crkve interesirao za njih i da ih je želio posjetiti.

Stoga nije čudo da zbog takvih nepravdi na svim područjima ljudskoga življenja nastaje kaos u cijelome svijetu, sa svim negativnim i strašnim posljedicama koje doživljava i proživljava današnje čovječanstvo.

U slučaju naših šestorice optuženika, koji su se u najtežim trenucima domovine Hrvatske, vođeni idealima pravde, slobode i istine, stavili bespridržajno na prve crte obrane svoga doma, naroda i domovine, optužbe zbog kojih su prvostupanjski teško presuđeni, nakon lavovske borbe za dokazivanje istine, potpuno su besmislene. Posebno je nevjerojatno da bi mi Hrvati Bosne i Hercegovine, koji smo prvi i temeljni narod Bosne i Hercegovine, i koji tu zemlju s najvećim državnim povijesnim pravom i po pravdi smatramo dijelom svoje jedinstvene hrvatske domovine, i koji tu zemlju držimo svojom drugom hrvatskom državom, i gdje smo konstitutivni narod, zaista je nezamislivo da bi mi odvajali samo neke dijelove Bosne i Hercegovine, te ih priključivali našoj suverenoj nacionalnoj državi Republici Hrvatskoj, a druge dijelove svoje države Bosne i Hercegovine ostavljali drugima, koji su kasnije tu nastali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalosno jest da mi, i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, imamo uglavnom bijedne političare, poslušnike javnih i zakulisnih pokvarenih moćnika svijeta, te da se oni ponašaju u potpunosti onako kako ti moćnici zahtijevaju. Još je daleko žalosnije da i vodstva Crkve u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini imaju ista zakulisna naređenja, koja, kako izgleda, prihvaćaju. Naravno, i mediji vode takvu politiku, pa nije čudno da se šestorica naših junaka i pravednika osjećaju tako napuštenima i razočaranima, jer je to stvarnost. Da bi nam sve bilo jasno, sjetimo se riječi velikoga čovjeka i pravednog političara svih vremena, hrvatskog Oca Domovine, dr. Ante Starčevića, još iz 1870. godine: "Uistinu, mi Hrvati doživismo što ne doživi ni jedan drugi narod, kad nas tuđe himbe ne prevariše, tuđe spletke ne spletoše, kad nikakva izvanjska vlast ne skloni narod na poniženje i sramotu, nego to sve učiniše protu pravu i volji naroda, njegovi domaći izrodi."

Dakle, hoću reći, a Vas molim, da našim dragim optuženim pravednicima prenesete da je istinska činjenica kako su oni zaboravljeni i napušteni od bijednika i narodnih izroda na vlasti ili pri vlasti, a sigurno je da nisu i da nikada neće biti zaboravljeni ni napušteni od Božje ljubavi, a niti od ljubavi zahvalnog im, čestitog i poštenog hrvatskoga naroda, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u hrvatskoj državi Bosni i Hercegovini (gdje dijelimo svoj suverenitet sa još dva naroda), kao ni u cijeloj hrvatskoj domovini, niti od Hrvata izvan domovine.

Oni su sigurno svakodnevno u našim srcima, mislima i molitvama. Primjerice, ja osobno već 15 godina predvodim molitvu svete krunice za slobodu svih uhićenih hrvatskih branitelja, za hrvatski narod i hrvatsku domovinu, svakoga petka u 10 sati na Kamenitim vratima u Zagrebu. Sveta krunica je sa razmatranjima koja sam sastavila, vezano za domovinu, uz žalosna otajstva, te između otajstava uz marijanske pjesme i zazive za slobodu hrvatskih branitelja. Na kraju molitve molimo za poginule hrvatske branitelje i pjevamo pjesmu "Bože čuvaj Hrvatsku!". Molitelji nam rado dolaze i mole, a mnogi se usput i zaustavljaju kad čuju zašto molimo. Svaki put naglasimo zahvalu za oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, a zaziv nam je, između desetaka, sljedeći: "Krvi Kristova, pobjednice zlih duhova, zaštiti i čuvaj Hrvatsku, oslobodi naše druge generale, šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata i sve druge hrvatske branitelje, molim te! Gospodine, usliši nas!".

Molitva je započela odmah nakon 9. rujna 2000. godine, kada su počela prva spektakularna uhićivanja hrvatskih generala i ostalih hrvatskih branitelja, a u ime Hrvatskoga pokreta za život i obitelj, društava "Hrvatska žena" i "Katarina Zrinska", te katoličke udruge "Marijina legija".

Stoga, poštovani velečasni, prenesite našu poruku našim dragim hrvatskim junacima, da ne budu tužni i neka znaju da smo mi mnogi molitelji i cijeli, u velikoj većini pošteni, hrvatski narod uz njih dušom i srcem.

Neka strpljivo nose svoj križ, poput najvećeg pravednika, Isusa Krista, koji će, kao i njegov, sigurno uroditi najboljim plodovima za njih osobno, njihove obitelji i hrvatski narod, kao i za pravdu i slobodu potlačenih u cijelome svijetu. Neka misle na očuvanje svoga zdravlja, a mi smo sigurni da će dragi Bog dati da u drugostupanjskoj presudi sunce pravde obasja sve njih i njihove obitelji, na radost cijeloga hrvatskoga naroda.

Dragi velečasni, najveća hvala i Vama da ih redovito posjećujete i molite zajedno, uz Krista Gospodina, koji je stvarno s njima u svakom trenutku njihova života i s vama zajedno u molitvi.

I mi molitelji u domovini smo s njima, volimo ih s ljubavlju u Kristu, zahvaljujemo od sveg srca za sve što su učinili i što trpe u ime svih nas i naše slobode.

Bog vas sve blagoslovio i neka nam vječno živi samostalna i slobodna domovina Hrvatska!

S najvećim poštovanjem, zahvalnošću i molitvom

dr. Ružica Ćavar,

počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i

počasna članica Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Izvor: dragovoljac.com