Perković i Mustač od siječnja u hrvatskom zatvoru

Josip Perković, Mustač i Perković , Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Suđenja Perkoviću i Mustaču , Mustač i Perković , UDBA, udbaši, Perković i Mustač, anto nobilo, ante bruno bušić
Bivši jugoslavenski, ali i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač u siječnju bi mogli biti dovedeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, ocijenio je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, nakon što je hrvatskom pravosuđu dostavljena presuda njemačkog suda kojom su za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepan Đurekovića osuđeni na doživotni zatvor.
Nakon što je njemačka presuda došla u Hrvatsku, ona se morati prilagoditi hrvatskom pravnom sustavu. Odluku o kazni za Perkovića tako će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a za Mustača Županijskog suda u Velikoj Gorici, kazao je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

Kako u Hrvatskoj nema doživotne kazne Perkovićev odvjetnik smatra da bi se u njihovu slučaju trebao primijeniti zakon koji je najpovoljniji za osuđenike, a i vrijedio je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva. Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.

Drugi argument obrane u tom smjeru je i odluka njemačkog državnog odvjetništva, koje ima funkciju hrvatskog suca izvršenja, da Perković i Mustač nakon 15 godina, točnije u siječnju 2028. trebaju biti pušteni na uvjetnu slobodu.

"Sada treba u toj šumi različitih pravnih propisa u Njemačkoj i Hrvatskoj pronaći pravu mjeru da kazna odgovara izrečenoj u Njemačkoj, a da od nje ne bude stroža. Postoji i druga ideja da se osim doživotne primijeni naša najstroža, a to je 40 godina, što znači da bi na uvjetnu slobodu mogli tek nakon 20, čime bi bili u lošijoj poziciji nego u Njemačkoj", kazao je Nobilo.

Ponovio je i da se obrana unatoč svemu nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.

Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje

Podsjetimo, Viši zemaljski sud u Münchenu osudio je 3. kolovoza 2016. dvojicu agenata jugoslavenske tajne službe na doživotni zatvor, zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

 

Zdravko Mustač je u završnoj riječi kazao da je to bilo fer suđenje, "dok je obrana Josipa Perkovića u zadnja dva tjedna pokušala napraviti cirkus na sudu u naporu da odgodi presudu", naglasio je odvjetnik Siniša Pavlović.

"Izvan svake sumnje utvrđeno je da je Stjepan Đureković ubijen iz političkih motiva i da se radilo o aktu državnoga terorizma, tj. da 'Đureković nije ubijen izvan sistema' kako se godinama prije suđenja tvrdilo. Navodi se nekoliko bitnih elemenata za takav za­ključak suda. Ukazuje se da je Đureković bio izuzetan problem za hrvatsku Udbu, ali i za tadašnju hrvatsku Partiju i politiku", kazao je odvjetnik Siniša Pavlović.

Postoji cijeli niz navoda iz dokumenata Udbe iz kojih je vidlji­vo da su Đurekovića u tom času smatrali državnim neprijateljem broj jedan.

"Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje, da Đureković nije ubijen izvan sustava, zatim da je ubijen jer je postao opasan za okupljanje emigracije i zbog djelovanja na ideji samostalne hrvatske države te da su ubojstvo osmislili i organizirali Dolanc, Mustač, Perković i Prates, a priče da su ga likvidirali kriminalci Arkan i Giška bile Udbina dimna zavjesa", rekao je 2017. Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u münchenskome procesu protiv Perkovića i Mustača, nakon dostavljene pismene presude.

Vrhovni sud Njemačke sa sjedištem u gradu Karlsruheu donio je u svibnju 2018. odluku o žalbi obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Najviši njemački sud potvrdio im je kaznu doživotnog zatvora i odbacio razloge zbog kojih je obrana tražila reviziju.

Njemački sud, suprotno zagrebačkome, zaključio da je i da je Brunu Bušića ubila Udba.

"Presuda potanko analizira i cijeli niz iskaza svjedoka iz sudskoga spisa Županijskoga suda u Zagrebu sa suđenja Vinku Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića tijekom 1999. i 2000. godine. Županijski sud u Zagrebu je u tome postup­ku oslobodio Sindičića optužbe za ubojstvo Brune Bušića. U obrazloženju odluke Županijskoga suda u Zagrebu navede­no je da uopće nije dokazano da se radilo o političkoj likvi­daciji, već je moguće i da je Bušić bio žrtva obračuna među emigrantima. Zanimljivo je da njemački sud iz zapisnika o is­pitivanju svjedoka pred Županijskim sudom u Zagrebu izvlači potpuno suprotan zaključak od sudaca Županijskoga suda u Zagrebu i navodi da je iz analize dokaza za zaključiti da je Brunu Bušića ubila jugoslavenska tajna policija", kazao je Siniša Pavlović.

"DORH nije procesuirao niti jedan slučaj. Neugodno mi je živjeti u Hrvatskoj u kojoj Njemačka vodi slučajeve za državni terorizam iz doba komunizma. Ne vjerujem da ovo državno odvjetništvo može išta učiniti. Nisam se šalila kada sam rekla da bi sadašnji vrh DORH-a, kazneni odjel, učinio veliku korist za razvoj demokracije u Hrvatskoj, da nakon ove presude podnese ostavku", poručila je nakon presude publicistica i kolumnistica Višnja Starešina.

 

Hina