Pećanin: SDP-ovoj zločinačkoj organizaciji je zasmetala istina o drskom pokušaju milijunskog reketiranja

senad pećanin, SDP BIH
...članom Marinom Ivaniševićem, četvorica SDP-ovaca tužila su i Senada Pećanina kao doskorašnjeg izdavača i glavnog i odgovornog urednika magazina Dani zbog pisanja o aferi "reket". U razgovoru za DEPO portal Pećanin govori o tužbi, te odgovara na pitanje kakav ishod procesa očekuje

Razgovarala: Mirna DUHAČEK

Gospodine Pećaninu, možete li mi za početak reći što se događalo na glavnoj raspravi u Općinskom sudu u Sarajevu u tužbi protiv Dana, a koju su podnijeli Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić, Željko Komšić i Marin Ivanišević?

Rasprava je prekinuta nakon što mi je sutkinja Bahtović predložila da tražim njeno izuzeće zato što ona ne dozvoljava da gospodin Lagumdžija odgovori na pitanja koja sam mu želio postaviti. Moj dojam je da je i njoj samoj neugodno zbog zabrana mojih pitanja, ali da jednostavno nije u stanju da se odupre pompeznosti s kojom su Lagumdžija, Komšić i Hadžić došli u sud. Naime, njihov ulazak u zgradu suda bio je šokantan za desetine građana koji su se tu zatekli, kao i za mnogobrojne pripadnike sudske policije. Znate, lideri SDP- a su u sud došli na raspravu pred sudom povodom tužbe koju su podnijeli protiv Dana kao fizičke osobe, kao građani. No, dok svi ostali građani prolaze kroz vrata iza kojih se nalazi detektor metala namijenjen posjetiteljima suda, gospoda je hladno prošla kroz drugi ulaz, vidno označen kao službeni. Dok svi drugi posjetitelji svoje mobitele moraju odložiti na ulazu u aulu suda, za Lagumdžiju i njegove kolege ni to pravilo ne važi. No, vrhunac spektakla koji su napravili od svog dolaska u sud predstavljala je njihova pratnja: komično fizičko osiguranje od čak trojice naoružanih tjelohranitelja. Iako osim pripadnika sudske policije nitko u zgradi suda ne smije unositi oružje, ni to ne važi za moćne i bahate SDP-ovce. Sudska policija se nije ni usudila pokušati njih poslati na ulaz za građane, ni upozoriti ih da ne mogu unositi oružje, ako im već kao ostalim građanima nisu smjeli oduzeti telefone. Ali, zato jesu zadržali na ulazu televizijsku ekipu koja je imala dozvolu za snimanje rasprave u sudnici od strane predsjednika suda: učinili su to taman toliko da rasprava počne, da bi onda sutkinja Bahtović zabranila snimanje jer je ekipa - pogađate - zakasnila na početak. I, naravno, došli su pred sutkinju bez ikakvih osobnih dokumenata. Srećom, službene automobile koje koriste u privatne svrhe parkirali su ispred ulaza u sud, doduše nepropisno, ali blizu, pa su osobne karte brzo donijete. Kao što znate, i Ustav BiH i međunarodne konvencije čiji je potpisnik i "Država za Čovjeka" jamče jednakost građana pred sudom i ja sam imao priliku da se u to i osobno uvjerim.

Što je tužiteljima konkretno najviše zasmetalo u pisanju Dana o aferi „reket"?

Baš kao i u slučaju pisanja Slobodne Bosne o istoj temi: zasmetala im je istina. Zasmetalo im je što je zahvaljujući Danima i Slobodnoj Bosni javnost imala priliku da sazna da su nadležni istražni organi, nakon odvažnog gesta Nihada Imamovića i briljantnoj akciji federalne policije i državne obavještajne agencije, u potpunosti dokumentirali drski pokušaj milijunskog reketiranja grupe sarajevskih investitora od strane moćne zločinačke organizacije iz vrha SDP-a BiH.

Na čemu će se temeljiti Vaša odbrana?

Isključivo na činjenicama: da je ključna žrtva pokušaja reketiranja gospodin Imamović pred sudom potvrdio istinitost svakog navoda iz teksta, da sam objavio stenogram tajno snimljenog razgovora u kojem Lagumdžijin ortak Hasibović objašnjava način na koji će biti organizirana predaja para Lagumdžiji, da su mi prije objavljivanja teksta postojanje više desetina nepobitnih dokaza o pokušaju reketiranja osobno potvrdili i prezentirali najviši čelnici policije i tužiteljstva, da su Lagumdžija i Hadžić i službeno osumnjičeni od strane Odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, da su saslušani u Tužiteljstvu, da je istraga u toku, da sam istovremeno kad i prva otkrića o pokušaju reketiranja objavio i sve što je o tome za Dane želio reći Damir Hadžić, da sam isto ponudio i Lagumdžiji, što je on odbio...

Rasprava je prekinuta jer ste Vi tražili izuzeće sutkinje Aide Bahtović. Mislite li da će biti udovoljeno Vašem zahtjevu?

Ne gajim nikakve nade u to. Presuda koju je taj isti sud donio protiv Slobodne Bosne, odbijanje mojih dokaznih prijedloga na pripremnom ročištu, toleriranje ponašanja SDP-ovaca u sudu kao da su u birtiji, i to svojoj, uskraćivanje mogućnosti da Lagumdžiji postavim pitanja koja se najizravnije tiču navoda iz teksta koji su povod tužbe, dosadašnji diskriminatorski odnos predsjednika suda Gorana Salihovića u drugim postupcima koji se vode protiv novinara... razlog su što znam šta mogu očekivati pred takvim sudom.

Što mislite koliko ima utjecaja na podizanje tužbe protiv Dana činjenica da su novi ministri pravde u Kantonu Sarajevu i Federaciji BiH SDP-ovi ljudi?

Ne mislim da je to i najmanje bitno. Nisu bili donedavno, pa Tužiteljstvo BiH nije podiglo optužnicu protiv Lagumdžije, iako je prije duže od godinu dana raspolagalo svim potrebnim dokazima koje su briljantnim akcijama prikupili policajci iz federalne policije i agencije OSA. Radi se o tome da Tužiteljstvo BiH jednostavno nema hrabrosti da podigne optužnice za dokumentirani kriminal protiv Milorada Dodika i Dragana Čovića, pa princip "nacionalne simetričnosti" u (ne)procesuiranju lidera efikasno štiti i Lagumdžiju. Osim toga, štiti ga i ovdašnji najmoćniji ambasador: svjestan u kakvom je kriminalu uhvaćen, Lagumdžija je idealan lider za odrađivanje još mnoštva prljavih poslova na štetu BiH koji će mu biti dodijeljeni. Pratite, recimo, na šta će pristati Lagumdžija kada na red dođe rješenje statusa imovine države BiH, odnosno pokušaj da se Republika Srpska i kroz "grunt" proizvede u državu.

Kakav ishod očekujete?

Očekujem da će se pritisci SDP-ove zločinačke organizacije prema Slobodnoj Bosni još više pojačati. I to zato što osim ovog tjednika, u Sarajevu više nema nijedne relevatne novine čijim novinarima je dozvoljeno bavljenje kriminalom čelnih SDP-ovaca: vlasnici tih novina su ili potencijalni Lagumdžijin koalicijski partneri ili ih Lagumdžija godinama drži u šaci i cijedi prijetnjom o reviziji privatizacije.

depo.ba