Pavlović: Lijanović je napravio pravilnik kako da poljoprivrednici ne dobiju poticaje

izbori 2010, Lijanovići, lijanovic, Jerko Ivanković Lijanović, NS radom za boljitak, lijanovic, izbori, Jerko Ivanković Lijanović, izbori 2010, NS radom za boljitak, parlament, lijanovic, BIH, većina, NSRzB, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivrednici, Jerko Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, ročište, sud bih, Jerko Ivanković Lijanović, prosvjed, prosvjedi, Široki Brijeg, knjiga, Lijanovići, Jerko Ivanković Lijanović, skrivanje, otrov, jerko lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Lijanovići, Stipe Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, Stipe Lijanović
...a pravilnik o utrošku sredstava koje je donijelo resorno ministarstvo na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović, napravljen je tako da je njime onemogućeno da poljoprivrednici dobiju poticaje predviođene programom .

-Primjerice da bi pčelari dobili 10 maraka poticaja po košnici moraju ovlašenom otkupljivaču predati 15 kg meda, iako znamo da je prosječna proizuvodnja u zadnjih 10 godina 8 kg po košnici., a ove godine, zbog dugih kišnih razdoblja prosijek će biti ni 5 kg po., kazao je Pavlović za Dnevnik.ba, ističući kako bi mogao navesti još na desetine primjera, koji ilustriraju da je Pravilnik napravljen tako da poljoprivredni proizvođači ne dobiju novac, već netko drugi.

- Navest ću vam još dva primjera. Da bi oni koji se bave ovčarstvom ostvarili 15 maraka poticaja po grlu, morali bi u ovlaštenoj klaonici . a jedna od ovlaštenih klaonica je i klaonica Lijanovići zaklati ovce, i prodati ih toj klaonici, što vas po grlu košta 18 maraka. Ili recimo da bi povrtlari dobili 1000 KM poticaja po hektaru zemlje bi morali proizvesti 30.000 tona povrća, što je nemoguće.

Pavlović kaže, kako je uz takav Pravilnik, koji praktično oemogućava poljoprivrednicima da ispune uvijete za dobijanje poticaja, resorni ministar od ukupno 50 milijuna namjenjenih za poljoprivredu u ovoj godini, najprije čak 19 milijuna prebacio na stavku „ostale podrške", iako je do sada bila praksa da na toj stavci bude oko milijun maraka, da bi pod pritiskom poljoprivrednika taj iznos smanjio na 15 milijuna i 400. tisuća

Taj novac ministar može trošiti po vlastitom nahođenju. Pa je već planirao isplatiti svom privatnom udruženju na čijem je čelu Miro Pejić pola milijuna maraka „za prikupljanje podataka o poticajima", da bi pod našim pristiskom taj iznos prepolovljen, kaže Pavlović.

Pavlović kaže kako će poljoprivrednici, na prosvijedu u ponedjeljak tražiti odmah isplatu poticaja za četvrti kvartal iz 2010, i stavljanje programa i pravilnika van snage dok se i program i pravilnik ne usuglasi s povjerenstvom koje je imenovalo resorno ministarstvo u kojem su predstavnici ministarstva i 10 federalnih udruženja.

( R. I. / Dnevnik.ba)