Parlamentarnu većinu osigurati do kraja siječnja

Predstavnici stranaka zastupljenih u Domu na kratkom konzultacijskom sastanku dogovorili su se da se novi termin sjednice zakaže na sastanku, koji će biti održan 11. siječnja iduće godine.
Dovoljno vremena

"SNSD smatra da je ova sjednica bila samo bespotrebno gubljenje vremena i novca. Mi smo dali razloge zašto smatramo da nije trebalo ići u nastavak sjednice koja ništa ne bi riješila, a koštala je više od šest tisuća maraka, jer je bilo svrsishodnije da se sastanu predstavnici političkih stranaka koje participiraju u Zastupničkom domu i dogovore se o njezinom nastavku. Do 11. siječnja ima sasvim dovoljno vremena da neriješena pitanja budu riješena i ovaj put nadajmo se da će do izbora parlamentarne većine zaista doći do kraja siječnja ili početka veljače", naglasio je zastupnik SNSD-a Milorad Živković.
Prema riječima zastupnika SDP-a Denisa Bećirevića, sjednica je zakazana ranije i morala se održati, pa makar kako bi se odgodila jer je to zakonska obveza i Ustav treba poštovati. Ostao je pri stavu da očekuje skorašnji dogovor i pojasnio da se sve još uvijek kreće u zakonskim rokovima, te da svima treba biti jasno da nije lako formirati vlast na državnoj razini kada svatko ima svoje viđenje iste.
"Nadamo se da će hrvatske stranke, odnosno oba HDZ-a, shvatiti da svi žele samo najbolje i da ih nitko ne namjerava izbaciti iz dogovora zbog čega sam i dalje optimist da će doći do dogovora i da će vlast biti formirana početkom iduće godine", kazao je zastupnik Zvonko Jurišić, te dodao da svatko ima pravo sastajati se i pokušavati naći najbolje rješenje za dobrobit svih građana u BiH.

HDZ-ovci izostali

Inače, na sjednici nisu bili nazočni zastupnici iz oba HDZ-a, kao ni zastupnici srpskih stranaka iz Republike Srpske koji su rasplet jučerašnje katastrofe čekali u svojim uredima.
Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH je započela 30. studenoga, kada su novoizabrani zastupnici dali svečanu izjavu, nakon čega je prekinuta. Preostale točke dnevnog reda sjednice su izbor predsjedatelja i dvaju zamjenika predsjedatelja Doma te izbor članova Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Piše: Lana Rizvanović / dnevni-list.ba