Parlament odobrio Vladi rebalans proračuna FBiH

Prije pri dana suglasnost je dao Dom naroda na izvanrednoj sjednici, a jučer i Predstavnički dom, koji je zasjedao također izvanredno u Sarajevu.

Pošto je izglasan u istom tekstu u oba doma, rebalansirani proračun može stupiti na snagu.

Novi proračunski iznos je 1.999.084.438 KM, što je za 75,34 milijuna više u odnosu na stanje prije rebalansa.

Većinom glasova je u oba doma podržan i amandman prema kojem će 12 milijuna za niže razine vlasti biti raspoređeno tako što će po pet milijuna pripasti Bosanskopodrinjskoj i Posavskoj županiji, a dva milijuna Hercegbosanskoj županiji.

Odobrenim rebalansom nezadovoljan je Savez poljoprivrednih udruženja Federacije.

Njegovi predstavnici su pred zgradom Parlamenta prije dva dana čekali ishod glasovanja Doma naroda.

Negodovali su što je stavka za poticaje u ovom sektoru umanjena rebalansom sa 78 milijuna na 68 milijuna KM.

Traže da im se žurno isplati oko 40 milijuna poticaja za prvih osam mjeseci, kao i da Vlada sačini plan naknade šteta poljoprivrednicima od ovogodišnjih prirodnih nepogoda.

Ocjenjujući generalno predloženi rebalans i pozivajući Parlament da ga odobri, federalni premijer Nermin Nikšić rekao je po otvaranju današnje sjednice da je restrukturiranje vanjskog financiranja suština rebalansiranog proračuna.

Premijer, kao i ministar financija Ante Krajina, podsjetili su da je rebalans uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Pored povoljnijeg dolaženja do novca za vanjske obaveze, možemo ići ka reformama", riječi su kojima je ministar Krajina ocijenio rebalans pred zastupnicima Doma naroda prije dva dana.

Delegati Doma naroda, kao i zastupnici Predstavničkog doma, odobrili su Vladi osim rebalansa i prateći akt, izmijenjeni zakon o izvršenju proračuna, te izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH.

Većinom glasova je podržan i Zakon o izmirenju obaveza FBiH prema Federalnom zavodu MIO, kao i Vladina odluka o prihvatanju zaduženja Federacije po četvrtom stand by aranžmanu s MMF-om.