Pao dogovor Čovića i Lagumdžije

Dragan Čović

Blizu smo konačnom dogovoru oko uspostave vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Treba sada samo vidjeti hoće li se ispoštovati dogovor i županijski dužnosnici sazvati sjednice skupština, tako da imamo nove vlade već slijedećeg tjedna. To će praktično pokazati postoji li međusobno povjerenje, što odmah daje velike izglede za postizanje dogovora oko druge dvije razine vlasti", rekao je Čović danas novinarima u Mostaru.

On je o pojedinostima ovoga dogovora izvjestio i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona, a telefonom je, kako kaže, razgovarao i s čelnicima SDA Sulejmanom Tihićem i SNSD-a Miloradom Dodikom.

Vlast u županijama, sa sjedištima u Mostaru i Travniku, trebali bi uspostaviti dva HDZ-a, SDP i SDA.

Čović je, kako tvrdi, s Lagumdžijom razgovarao i o uspostavi Vijeća ministara, koje bi bilo jednostavnije postići ukoliko se na nižim razinama postigne dogovor ovih stranaka, "umjesto nametanja rješenja Hrvatima".

"Dogovor je moguće napraviti koji bi bio vrlo sadržajan, te da je bolje ne imati Vijeće ministara nego samo se dogovoriti i onda ne biti u stanju provesti reforme za euroatlantski put ove zemlje", rekao je Čović.

Dodao je da je posebno ohrabren nakon razgovora s američkim veleposlanikom, rekavši da ova administracija želi pomoći da bi se do dogovora što prije došlo u BiH.

Pri tome je Čović kritizirao poteze federalne vlasti, okupljene oko SDP-a BiH, koja je "nastavila sa smjenama HDZ-ovih dužnosnika u javnim poduzećima i upravama".

"Ako netko misli smjenjivati dužnosnike HDZ-a BiH samo zato što su to Hrvati iz HDZ-a, onda tu nema ozbiljnog dogovora i ne možemo ostvariti povjerenje", dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, moguće je popraviti štetu koja je načinjena u Federaciji BiH, gdje su dva HDZ-a isključena iz vlasti, ukoliko se pokaže spremnosti na dogovor s obje strana.

"S naše strane spremnost postoji", pojasnio je.

(Onasa)