OHR doveo u pitanje ustavni poredak, opravdano aktiviranje samozaštitnih mehanizama naroda

 Dragan Čović
...mnogo puta izrečenu sumnju da moćnici u jednom dijelu međunarodne zajednice preko izvršitelja te moći, umjesto pomoći i djelovanja u pravcu rješavanja najveće političke krize u Bosni i Hercegovini poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, svojim odlukama i postupcima sve nas u Bosni i Hercegovini sve više udaljavaju od bilo kakvog razumnog rješenja", navodi se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.


"Rušeći odluke i kredibilitet jedinog ustavnog i zakonitog tijela za provedbu demokratskog izbornog procesa, te time ustavnog načela koje jamči da je "Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora", a istovremeno licemjerno pozivanje na izgradnju i jačanje kapaciteta tih istih institucija, na najgrublji način se ruše ustavne institucije Bosne i Hercegovine, dovodi u pitanje ustavnosti i zakonitost, i uopće opstojnost Bosne i Hercegovine.


Djelujući iz perspektiva i zahtjeva sarajevske čaršije, ured visokog predstavnika je najizravnije uputio poruku svima onima izvan Sarajeva da ustavi i zakoni ove zemlje vrijede samo onoliko koliko se podudaraju sa programskim ciljevima legitimnih predstavnika samo jednog naroda u Bosni i Hercegovini, a da svi oni drugi u skladu sa načelima iz jedne poznate deklaracije treba da se asimiliraju ili napuste ovu zemlju.

Ova odluka , odnosno nalog , osim što najizravnije podržava neustavna i nezakonita ponašanja , samozvanih vlasnika Federacije Bosne i Hercegovine, legitimira i svako drugo postupanje koje ne mora i ne treba biti utemeljeno niti na ustavnom niti na zakonitom postupku.


U uvjetima kada se onemogućava i dovodi u pitanje funkcioniranje na ustavu i zakonu utemeljenih institucija pravne države, kada je u velikoj mjeri ugrožen ustavni poredak i pravni sustav Bosne i Hercegovine, kada se grubo ruše temeljni postulati uređenog demokratskog društva, realno je i sasvim opravdano očekivati aktiviranje samozaštitnih mehanizama unutar svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.


Sustavno i kontinuirano dekonstituiranje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, koje se nastavlja i pučističkim metodama kroz najgrublje gaženje političke volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini , ponovo je poduprto i od jednog dijela međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.


Nećemo dopustiti da se odluke o sudbini našega naroda donose pod okriljem noći i bez sudjelovanja legalnih i legitimnih predstavnika tog istog naroda i nećemo prihvatiti a pogotovo dati doprinos da se realiziraju programska načela iz jedna poznate deklaracije koja pripadnicima malobrojnijih naroda u Bosni i Hercegovini sugerira da se asimiliraju ili napuste ovu zemlju.

Bosna i Hercegovina je domovina i hrvatskoga naroda te ćemo svim demokratskim sredstvima ustrajavati u nastojanju da ona bude i demokratska i da funkcionira na načelima ustava i zakona, a ne po željama destabilizatora i razbijača te iste Bosne i Hercegovine.


Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini pozivamo na mir, dostojanstvo i ustrajnost u borbi za demokratsku i pravednu Bosnu i Hercegovinu", stoji u priopćenju iz HDZ-a BiH.