FOTO  Fra Mario Knezović: Mi nemamo prave političare!

Tribina je održana u srijedu 12. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Na samom početku predsjednik HSPF-a, Ivan Kraljević, je pozdravio nazočne i istaknuo je kako je religija vezana uz politiku i svjedoci smo da na toj relaciji dolazi do različitih dogovora, ili pak konflikata. Također je rekao da su iz HSPF-a već dulje vrijeme željeli organizirati ovu javnu tribinu, no kako je mnogim gostima koje su pozivali ova tema bila takva da o njoj nisu iz raznih razloga željeli, tako je izbor spao samo na dvojicu gostiju, te kako je siguran da ovi gosti jamče kvalitetnu tribinu i raspravu."

Prvi gost koji je iznio svoja stajališta na ovu temu bio je fra Mario Knezović, župni vikar u Posušju, dugogodišnji urednik na Radiopostaji Mir Međugorje i kolumnist Naših ognjišta. Istaknuo je loše pozicioniranu ulogu Crkve u našem društvu, čiji stavovi nisu dobro artikulirani. Po pitanju miješanja vjerskih zajednica u politiku, fra Mario navodi: „Ukoliko je politika borba za opće dobro, onda je Crkva pozvana da sudjeluje u manifestiranju tog općeg dobra." Isto tako kritizirao je, ponajprije hrvatske političke elite u BiH, a zatim i političkih elita u drugih naroda kako često znaju zloupotrjebljavati vjeru za vlastitu korist. Osvrnuo se i na neke svoje kolege među svećenicima, kako nekad gledaju stvari previše idealno, te tako čine zlo svome narodu. Svoj govor je zaključio riječima: „Crkva mora biti proročka dimenzija u ovome svijetu."

O ovoj temi bio je pozvan govoriti i Vlatko Kraljević, profesor francuskog i latinskog jezika, te bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u Italiji i u Vatikanu. U svom govoru je iznio kritiku na ponašanje vjerskih zajednica od 90-ih godina, naglasivši da su kod nas stvarane nacionalne, ali i nacionalističke stranke, u čijem se statutu to ne vidi, ali se u njihovom djelovanju jako dobro vidi. 

Crkvu je kritizirao i kroz zapostavljanje siromašnih i potlačenih, te prepotentno ponašanje nekih njezinih službenika koji posjeduju skupocjene automobile i sl.

Nakon njihovog izlaganja studenti su postavljali razna pitanja vezana za ovu tematiku, te je uslijedila zanimljiva rasprava u kojoj su gosti izlagači dali vrlo opširne odgovore. Neka od tih pitanja su glasila: „Isključuje li islam demokraciju?" Gospodin Kraljević je između ostalog rekao: „U teoriji ne, ali nepravilnosti u praksi postoje i kod islama, jednako kao i kod drugih religija."

Na pitanje: „Tko je za njih 'pravi' političar i kako bi trebao izgledati?" fra Mario Knezović je odgovario: „Mi nemamo prave političare.

U vrhu vodstva hrvatskih stranaka imamo ljude koji su plod rascjepa. Teško je naći pravog političara koji će se zalagati za opće dobro, a ne za svoj osobni profit." Te je istaknuo jednu veliku boljku hrvatskog naroda, a to je da često puta najviše nastradamo sami od sebe, znamo se obraniti od drugih kad nas napadnu, ali kad smo slobodni onda nastaje problem, onda se prepuštamo materijalnim interesima drugih „ptica grabežljivica".

Ured za informiranje Udruge „Hrvatski studentski politološki forum"