Obilježavanje Dana državnosti BiH dodatno je ispolitizirano

dan žalosti, Srebrenica, BIH, bih narodi, BIH, istraživanja, BIH, europa, branitelji, zavnobih, BIH, dan žalosti, teroristički napad, Zvornik, Dan državnosti BiH

Iznimka je tek činjenica da će tradicionalni prijam za diplomatski zbor te uzvanike iz javnog i političkog života BiH, koji su do sada uvijek organizirali zajedno hrvatski i bošnjački član Predsjedništva, ovaj put biti održan samo u organizaciji bošnjačkoga člana - Bakira Izetbegovića, piše Večernji list BiH.

Ugled institucije

Umjesto dogovora o terminu održavanja koji odgovara obojici članova Predsjedništva BiH, Izetbegović je odlučio samostalno uputiti pozivnice i odrediti vrijeme prijma. Time se dodatno devalvira ne samo razina obilježavanja praznika već i ugled institucije jer poznato je da aktualni, kao ni prethodni srpski članovi Predsjedništva BiH, ne priznaju Dan državnosti BiH.

Mladen Ivanić jučer je izjavio kako je uvijek vjerovao da je moguće postići dogovor da i 21. (dan potpisivanja Daytonskog sporazuma) i 25. studenoga budu praznici u cijeloj BiH, ali...

- Ljudi nemaju spremnosti uopće o tome racionalno razgovarati - kazao je Ivanić, odbacujući pokušaje nametanja praznika.

Imajući u vidu zaobilaženje predsjedatelja Predsjedništva BiH u organizaciji prijma, za očekivati je da na prijmu dominiraju bošnjački dužnosnici i uglednici. Pitanje je i tko će se od njih odazvati imajući u vidu političke sukobe koji u ranoj predizbornoj kampanji uvelike traju na bošnjačkoj političkoj sceni.

Kao i većina drugih državnih ili entitetskih praznika, i ovaj je dodatno ispolitiziran i kada je u pitanju (ne)obilježavanje u drugim institucijama na svim razinama. Pojačane podjele Očekivano, u Republici Srpskoj ga potpuno ignoriraju, dok su nositelji aktivnosti u Federaciji uglavnom bošnjačke nacionalne organizacije i institucije koje vode Bošnjaci.

Kako ove godine praznik pada u subotu, izostale su rasprave o tome tko će raditi, a tko ne. Za većinu institucija i zaposlenika u javnoj upravi subota je svakako neradni dan, a neće biti ni uobičajenog prebacivanja neradnoga dana na ponedjeljak.

Potvrdila je to i obavijest iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi. Ukupno gledano, Dan državnosti BiH, umjesto onoga na što mu samo ime i nasljeđe ZAVNOBiH-a upućuju, demonstrirat će i vjerojatno pojačati podjele koje postoje u bh. društvu.