‘Novi’ ministri počeli planove za preuzimanje poduzeća

Da je grupacija stranaka okupljenih oko SDP-a u Federaciji BiH već duže imala jasan mig da može preuzeti vlast kako god želi, pa i kršenjem Ustava i Izbornog zakona, postalo je jasno odlukama o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH. ‘Novi' ministri počeli su ulaziti u urede ne čekajući nikakve službene odluke o preispitivanju od nadležnih sudskih institucija ili pak novu odluku koju sada mora donijeti OHR piše vecernji.ba.

U međuvremenu je započela klasična kupovina kadrova za fotelje u upravnim i nadzornim odborima javnih poduzeća i brojnih ustanova u Federaciji BiH za koju su se uhvatila čelništva HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Prije svega na meti su pozicije unutar Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog telekoma i Eroneta, kao i drugih agencija i službi koje su pod nadzorom Federacije. Tako se u političkim krugovima već spominju i imena ‘hrvatskih kadrova' koji su odradili prljave poslove oko uspostave vlasti u Federaciji koji će za to dobiti odgovarajuću nagradu.

Valja reći da su za mijenjanje stranačkoga dresa već dogovorene fotelje, a posljednjih mjeseci čak je bilo i javnog isticanja želja da praktično najodgovorniji za srozavanje poslovanja javnih poduzeća ponovno dođu na čelo kompanija koje su se upravo počele izvlačiti iz teškoga stanja. Jednako tako, nekoliko pokušaja vrbovanja i neprincipijelnog kadroviranja od stranaka koje imaju nekoliko tisuća hrvatskih glasova potpore je propalo budući da nekolicina hrvatskih dužnosnika nije željela prodati ime i ukaljati ugled. Tako se do kraja razgolitila politika stranaka okupljenih oko platforme koje bi se moglo opisati isključivo kao lažno obećanje dobrome dijelu javnosti i međunarodnoj zajednici, te da bi puno prikladniji naziv bio savez za fotelje.

Gledajući samo sadašnju strukturu kadrova koji zauzimaju hrvatske pozicije u federalnoj vlasti, više je nego očito kako postoje drastične razlike u usporedbi na njihove bošnjačke ili srpske kolege. Prije svega radi se o kadrovima koji nemaju nikakva iskustva u vođenju važnih poslova ako se pri tome čak i preskoči činjenica da bi imali uvjete prijaviti se za pripravnike u bilo kojoj službi. Ne treba, međutim, sumnjati, makar prema raspoloživim informacijama, kako će se uspjeti popuniti kadrovska križaljka jer je veliki broj na zavodima rada, a za što je pak najdogovornija vlast koja je smijenjena.