Nova imena na 128 čelnih mjesta

Nakon sastanka premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da se najviše razgovaralo o onim pozicijama koje u upravnim i nadzornim odborima obavljaju članovi stranaka koje više nisu u vlasti, a sa sastanka je odaslana poruka da će kvaliteta biti prioritet prilikom imenovanja. Doznajemo da bi malo konkretniji obrisi kadrovske križaljke mogli biti jasniji u iduću srijedu, kada će se održati novi sastanak stranaka potpisnica platforme.

Nova imena

- Do konkretnih imena i kadrovskih promjena neće još doći, potrebno je vremena da se sve izanalizira i objektivno ne  može se ni u ići u taj proces dok ne promijenimo određene uredbe, što ćemo vrlo skoro i uraditi, istaknuo je Nikšić, još jednom podsjetivši da je namjera nove Vlade pozvati na moralnu i političku odgovornost svih onih koji su kompanije u vlasništvu Federacije doveli u negativno poslovanje.
Da bi u idućih sedam dana moglo doći do kadrovskih rješenja i novih imena, potvrdio je i predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, kazavši da je na sastanku napravljena analiza javnih poduzeća koja su u vlasništvu Vlade Federacije BiH, ali i agencija kao što su Razvojna banka, Terminali, Elektroprivrede, i ušlo se u strukturu dosadašnjih kadrova koji su obnavljali dužnost i to još uvijek rade na mjestima predsjednika nadzornih i upravnih odbora i na mjestima direktora.
- Dogovorili smo se da u idućih sedam dana sve to proanaliziramo i dogovorili smo tehniku odabira, odnosno želja gdje bi netko od stranaka vladajuće koalicije predložio svoje ljude. Konkretne prijedloge  nismo razmatrali jer se radi o dosta mjesta i imena zbog čega ćemo unutar vodstava stranaka to još jednom proanalizirati kako bismo na idućem sastanku odlučili kako će izgledati ta kadrovska križaljka, naglasio je Jurišić, istaknuvši da bi već na idućoj sjednici Vlade FBiH u četvrtak trebalo doći do promjena u HT-u Eronet.

HT Eronet


Naime, tijekom sastanka, prema riječima Jurišića, načelno je dogovoreno da se za direktora ovog poduzeća ponovno postavi Stipe Prlić kojeg je Nadzorni odbor HT-a Eronet nelegalno smijenio.
- Bilo je govora o vraćanju Prlića na mjesto direktora i tu smo suglasni jer moramo na kraju poštivati zakon s obzirom da je Prlić nezakonito smijenjen. Nadzorni odbor postupio je mimo zakona, a na idućoj sjednici Vlade bit će promijenjeni članovi NO-a HT-a Eronet i predloženi vd. članovi nakon čega slijedi Skupština tog poduzeća, poručio je Jurišić.

Na tapeti Elektroprivreda


U skorije vrijeme na Vladi će se naći i tematika o poslovanju Elektroprivrede BiH koja je prošlu godinu završila u minusu, zbog čega će se, kako je rekao Nikšić, tražiti politička odgovornost ukoliko se utvrdi da je to do menadžmenta i uprave.
Nije baš normalno da, u situaciji kada rudnici i rudari prijete štrajkom zbog neispunjavanja obveza od EP BiH, ona posluje i s gubitkom, a da NO prihvati izvješće o poslovanju. Vlada će po tom pitanju sigurno poduzeti korake, istaknuo je Nikšić, napomenuvši i da je direktor ove kompanije Amer Jerlagić kadar stranke koja više nije u vlasti, zbog čega i treba doći do njegove smjene.

U iduće četiri godine 100 tisuća novih radnih mjesta


Prema riječima predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Mladena Ivankovića Lijanovića, na sastanku se razgovaralo i o strategiji Vlade za zapošljavanje.  
- Razgovarali smo o tome kako u iduće četiri godine kroz rasterećenje gospodarstva, vođenjem fiskalne makroekonomske politike, dovesti do povećanja zaposlenja jer  imamo namjeru za to razdoblje otvoriti najmanje novih 100 tisuća radnih mjesta, kazao je Lijanović.

Piše: Lana Rizvanović/ dnevni-list.ba