Nitko ne zna kada će biti formirana vlast u HNŽ-U i tko će je činiti

Tada nisu postojali blokovi, platforme i dogovori, a toga u stvarnosti nema ni danas, godinu dana od izbora, jer blokove i dogovore kroje vrhovi stranaka, a županijski i gradski odbori odbijaju po svaku cijenu slijediti stranačke šefove. Prvo iskušenje u vidu ministarskih i direktorskih fotelja prvo je uzdrmalo koaliciju između SDA i SDP-a, a zatim i "neraskidivi dogovor dvaju HDZ-ova". Ova prepreka pokazala se prevelika da bije sami prešli županijski ogranci.

Nema pomaka

Trenutačno u HNŽ-u nitko ne želi govoriti o problemima unutar blokova koji su bili nadomak ulaska u vlast, no zna se da SDP i SD A još uvijek nisu dogovorili raspodjelu šest resora, a da je HDZ 1990. u HNŽ-u javnosti objelodanio da u županiji idu u oporbu jer ne žele primati mrvice koje im dsge koalicijski partner HDZ BiH. Nakon ovakvih izjava u svim strankama je nastupio tajac i nitko ni s čim ne želi izlaziti u javnost. Ono što je jedino izvjesno i što nam je kazao jedini "dostupan" političar u HNŽ-u Ramiz Jelovac, o formiranju nove Vlade u skorije vrijeme neče biti govora.

Kako je za Dnevni list kazao Jelovac, inače predsjednik Skupštine HNŽ-a, nitko ga nije kontaktirao po pitanju sazivanja sjednice, a koliko on zna, nema ni kontakata među strankama u županiji.

Jelovac se nije želio uplitati u sukobe i blokade među blokovima, a kaže da još uvijek "najvjerojatnije nema ni signala iz SBŽ-a da je konačan i jak dogovor postignut". U neslužbenim razgovorima sa županijskim dužnosnicima iz Dnevnog lista su zamoljeni za strpljenje jer je situacija trenutačno loša, a crni je ne žele svojim izjavama pogoršavati. S druge strane, nestrpljivi su i građani HNŽ-a koji čekaju na usvajanje proračuna, nove investicije, poboljšanje situacije u obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima i koji svakog dana strepe za svoja primala.

Loše i u SBŽ-u i u HBŽ-u

Identično loša situacija je i u ostale dvije županije koje godinu dana od izbora nisu formirale vlast. U SBŽ-u se stvari rješavaju sitnim koracima, a u Hercegbosanskoj županiji, gdje su odavno poljuljani odnosi između dva HDZ-a, raskol u HNŽ-u dodatno će usložiti situaciju. U toj županiji HDZ BiH spori HDZ-u 1990. mjesto premijera na kojem 'devedesetka' želi vićijeti Nedi|jka Rimca, te je za očekivati kako će se, ako HDZ 1990. ode u oporbu u HNŽ-u, što je izgledno, to reflektirati na HBZ.