Nikšić: Nećemo preživjeti bez pomoći MMF-a

Nermin Nikšić
"Ovu godinu nekako bismo i mogli preživjeti bez MMF-a, ali ne i sljedeću, i to zbog 350 miliona KM dugovanja. Zbog toga je vrlo bitno da se svi subjekti u BiH pripreme i naprave jednu platformu i da krenemo u ispunjavanje onih uvjeta koji su nužni za novi kredit", kazao je Nikšić.

O ispunjavanju potrebnih uvjete za novi aranžman kaže da su predstavnici MMF-a i Svjetske banke iskazali svoje zadovoljstvo naporima Federalne vlade.

Naglasio je da su ključne stvari uštede javne potrošnje, kao i revizije davanja iz proračuna i da se ozbiljno ušlo u te procese.

Smatra da sudbina razgovora s MMF-om može biti ključna za to hoće li biti rebalansa proračuna.

"Rebalans proračuna uvijek visi u zraku. Nije neobično da se o tome razgovara. U svakom slučaju, do njega ne može doći preko noći. Nakon sljedeće emisije dugoročnih obveznica vjerovatno ćemo ozbiljno razmišljati o eventualnom daljnjem restrukturiranju proračuna", rekao je Nikšič.

Također je istakao da svakako stoje tvrdnje kako mirovine umjesto svakog četvrtog u mjesecu kasne dan, dva ili tri.

"Međutim, još je ovaj sustav prilično stabilan i ono što je ključno
jeste da se ne ugrožava isplata mirovina. Menadžment Fonda zajedno s Vladom i resornim ministarstvima, prateći ovu situaciju, poduzima određene mjere radi pravovremene naplate doprinosa da ne bi došla u pitanje isplata mirovina", izjavio je Nikšić.

Fena