Nikšić: Neće biti poremećaja u isplati mirovina

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
Produljenje subvencija

Prema riječima predsjednika Saveza Omera Omerefendića, umirovljenicima je dano jamstvo da će postojeće mirovine biti isplaćivane u sadašnjem iznosu i na vrijeme. Također, dogovoreno je i produljenje subvencija za električnu energiju umirovljenicima čije su mjesečne mirovine do 414 maraka. Kada je riječ o reformi mirovinskog sustava, kako kaže Omerefendić, dogovoreno je da se reforma koju treba predložiti Svjetska banka dostavi umirovljenicima na razmatranje i eventualne prijedloge i primjedbe prije verificiranja u federalnom Parlamentu.

- Tražili smo da se za povlaštene mirovine sredstva osiguraju iz federalnog proračuna, a da se ne diraju sredstva iz doprinosa. Dolaze nam najave prosvjeda iz županija zbog nepovećavanja mirovina i o uistinu teškom položaju umirovljenika u Federaciji. S prosvjedima ćemo sačekati jedno vrijeme. Želimo vidjeti kako će se ponašati Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka prije nego donesemo definitivnu odluku. Naš dojam je da obećanja koja smo sada dobili nisu dio predizborne kampanje i mislim da možemo vjerovati Vladi FBiH, kazao je Omerefendić.

Nećemo podleći pritiscima

Njegov zamjenik i predsjednik Udruženja umirovljenika Sarajevske županije Mehmedalija Rapa izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima s Nikšićem, inače trećim u ovoj godini.

- Danas umirovljenici jako teško žive. Cijene rastu svakodnevno, a naše mirovine i dalje miruju. Za pet godine smo imali samo jedno povećanje od svega pet posto. Očekujemo od Vlade da poduzme mjere da umirovljenici konačno počnu živjeti dostojanstvenije, a do tada ćemo kao i do sada trpjeti i spajati kraj s krajem, poručio je Ripa. 

Premijer Nikšić kaže da su zbog priča vezanih uz povoljne mirovine redoviti umirovljenici došli u situaciju razmišljati o svom statusu.
- Nećemo podleći nikakvim pritiscima koji bi na bilo koji način doveli do toga da zbog povoljnih mirovina ugrozimo redovit sustav mirovina, zaključio je Nikšić.

Piše: Anja Grabovac / Dnevni list