Nevjerojatno: Sarajevski mediji prenijeli Wigemarkovu pohvalu Čoviću

covic
Zanimljivo je da tu izjavu prenose i sarajevski mediji koji su Čoviću inače izrazito nenaklonjeni. Je li moguće da je Sarajevo konačno shvatilo da svi problemi BIH nisu uvijek u onima drugima?

Da nije bilo Čovića koji je inzistirao da u veljači preda aplikaciju za članstvo mi danas ne bismo bili ovdje niti razgovarali o dobrim vijestima koje su došle, kazao je Wigemark, a prenosi N1.

Kako je kazao, i "tada je bilo skeptika koji su sumnjali da BiH može napraviti iskorak".

- Ali, nakon jučerašnjeg dana nadam se da je mnogo manje takvih skeptika. Ono što ovoj zemlji treba je više optimizma i okretanja prema budućnosti, umjesto izazivanja vještačkih problema. Zahvaljujem se Čoviću na njegovim naporima i optimizmu, dodao je.

Kako je kazao, ovo je početak nove faze u odnosima EU i BiH.

- Naši odnosi će se konkretizirati. U narednom periodu je važno da neka pitanja koja su tehničke prirode ne postaju taoci nacionalne politike. Mislim da svi znate o čemu govorim. Što se tiče referenduma, odluke sudova se moraju poštovati i nisu predmet komentiranja.

Moram naglasiti da smo svjesni da su u ovoj zemlji predstoje lokalni izbori, ali je vrlo važno da svi ostanemo smireni jer neke pretjerane reakcije koje smo čuli s mnogih strana nisu bile od pomoći, kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark te dodao da nakon izbora svi u BiH moraju biti konstruktivni, prenosi N1.