Nepoštivanje odluka institucija je uvod u anarhiju!

...na udar nadležnih policijskih i pravosudnih organa jer ruše državu, stav je pravnih eksperata povodom odluke lidera četiri stranke koje su formirale vlast u FBiH da ne prihvaćaju odluku Centralne izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Pravni ekspert i bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković izjavio je za "Glas Srpske" kako se u slučaju kada pojedinci odbiju povinovati odluci institucija može konstatirati da je nastupila anarhija u kojoj je sve dozvoljeno.

Prema njegovim riječima, nepoštivanjem odluke SIP-a već je načinjena nesaglediva šteta i urušene su državne institucije, a samim tim i država.

Bošković je naglasio kako u svakoj normalnoj državi nadležne državne institucije moraju osigurati zaštitu integriteta i suvereniteta države i sačuvati dignitet Suda BiH i svih državnih institucija.

Pravni ekspert i nekadašnji sudac Ustavnog suda BiH Mato Tadić naglasio je kako se odluke Suda BiH moraju poštovati i kako bi u suprotnom nadležna tužilaštva morala reagirati.

"U slučaju takvog scenarija, odgovornost je na Tužiteljstvu BiH koje bi trebalo pokrenuti postupak i zatražiti od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da otvori istragu", rekao je Simić.

Odvjetnik Josip Muselimović ocijenio je kako je situacija u ovom slučaju veoma jednostavna.

"Ili će svi sudionici procesa izbora vlasti FBiH poštivati ​​odluke institucija ili će morati snositi posljedice. Kakve će posljedice biti zavisi od situacije, ali ovdje se radi o opasnim stvarima", rekao je Muselimović.