Nelegalna federalna vlast pomaže općine u RS-u gdje žive Bošnjaci, Hrvatima tek mrvice

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no
Ovoga puta je riječ o procesu povratka. Naime, prema posljednjim odlukama koje je nezakonito uspostavljena Vlada FBiH donijela, može se zaključiti da novac za povratak odlazi isključivo Bošnjacima, i to na području RS-a. Što znači da se proračunskim sredstvima pomaže povratak Bošnjaka na prostore RS-a, što ima i posebnu političku poruku. S druge strane, iz odluka je vidljivo da Hrvati i njihov povratak na prijeratna ognjišta nisu prioritetni za trenutačnu vlast u FBiH.

Vlada je na ovotjednoj sjednici odlukom usvojila program utroška s kriterijima raspodjele proračunskih sredstava za 2011. s transfera namijenjenog za podršku povratku u Republiku Srpsku izbjeglica i prognanih osoba s područja Posavine u ukupnom iznosu od 2 milijuna KM. Najveća stavka od 800 tisuća KM u ovoj raspodjeli je izdvojena za obnovu i izgradnju cestovne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, objekata zdravstvene zaštite, vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu.

Kriteriji za dodjelu pomoći

Ukupno se 700 tisuća KM izdvaja za pomoć u zapošljavanju povratnika u malom gospodarstvu i poljoprivredi, a 500 tisuća za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata zajedničkog tipa stanovanja. Prema utvrđenim kriterijima raspodjele za rekonstrukciju stambenih jedinica aplikanti za dodjelu pomoći trebaju izraziti namjeru za povratkom u ranija prebivališta, biti vlasnici stambene jedinice ili imati na nju stanarsko pravo uz uvjet da je ona ne uvjetna i da kandidati i članovi njihove uže obitelji nemaju uvjetnu stambenu jedinicu u vlasništvu u drugim područjima BiH.

Posebni se kriteriji odnose na sadašnje uvjete stanovanja kandidata za dodjelu pomoći, njihovo imovinsko stanje, invalidnost, status samohranih roditelja i staratelja... ili da se radi, kako je navedeno, "o šehidskim" obiteljima, razvojačenim nezaposlenim borcima, obiteljima nestalih osoba i bivšim logorašima. Pored ove donesena je i odluka o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele za podršku provedbi održivog povratka izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenica u ukupnom iznosu od 1,48 milijuna KM osiguranih u proračunu za ovu godinu.

Hrvati ostavljeni po strani

Ova će se sredstva koristiti za obnovu i izgradnju cestovne, vodovodne i kanalizacijske infrastrukture (1,2 mil. KM), a preostalih 248 tisuća KM za obnovu i izgradnju objekata zdravstvene zaštite te objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera kao i ostalih od općeg značaja. Usvojeni su i kriteriji raspodjele ovih sredstava za koja će moći aplicirati registrirani pravni subjekti koji će dodijeljenu pomoć koristiti u rješavanju problema i potreba povratničke populacije i to samo s prostora općina Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica i Milići.

Treća odluka odnosi se na program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Tekući transfer za programe podrške razvoja regije Srebrenica" utvrđenih proračunom FBiH za 2011. Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica u visini od 3,000.000 KM. Radi se o podršci sufinanciranju investicijskih projekata koje pravni subjekti financiraju iz vlastitih i kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH na prostoru Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Vlasenice, Osmaka i Milića. Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osigurava nepovratna/grant sredstva u iznosu od 40 posto, a preostalih 40 posto od ukupne vrijednosti projekta osigurava Razvojna banka FBiH, kao kreditna sredstva.

Ovakvom odlukom nelegalno uspostavljena Vlada FBiH i resorno ministarstvo, kako je navedeno na kraju odluka, "žele potaknuti i privući snažnije gospodarske subjekte da investiraju u razvoj ovih krajeva i otvaranju novih radnih mjesta". Kako je iz odluka vidljivo, u planovima nema hrvatskih područja, kao ni planiranih sredstava za obnovu i povratak u mjesta gdje su prije rata većinski živjeli Hrvati ili gdje se i sada žele vratiti. Velik je broj takvih upravo na području RS-a, ali ne mogu dobiti podršku.

Dnevnik.ba