Neka se načelo SDP i SDA primjeni i na bošnjačkim kvotama!

Mišo Relota, HDZ BiH, HDZ BiH, Mišo Relota, Mišo Relota, in memoriam
'U najmanju ruku je uvrjedljivo licitiranje s hrvatskim kvotama u vlasti. Dva HDZ-a u hrvatskom biračkom tijelu imaju skoro 90 posto potpore, a SDA i SDP u bošnjačkom izbornom tijelu oko 55 do 60 posto potpore. Ako žele primijeniti načelo koje primjenjuju na hrvatskim strankama neka i druge bošnjačke stranke uključe u tu kvotu'', rekao je Relota.

On je naveo kako HDZ BiH ostaje pri svom stavu da vlast na svim razinama treba formirati legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda koji su legitimitet dobili na prošlim izborima.

Relota je rekao kako će takav stav zastupati i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na današnjem sastanku sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom i bugarskim šefom diplomacije Nikolajem Mledenovim.

''Na sceni je pokušaj grubo izigravanje legitimne izborne volje hrvatskog naroda u BiH i želja protuustavnog i protuzakonitog načina formiranja vlast kroz krnji Dom naroda Federacije za koji je i Središnje izborno povjerenstvo reklo da je nezakonit'', rekao je Relota .

On je dodao kako postoji pritisak SDP-a i stranaka okupljenih oko njega na SIP i visokog predstavnika, ali da unatoč svemu HDZ BiH neće odustati od svojih stavova.

Relota ističe kako je HDZ BiH za razgovore i za dogovor, ali i kako je najveća odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora na SDP-u i strankama potpisnicima platforme koje ''vode bitku da imaju većinu u Vladi Federacije i dominiraju resursima u Federaciji''.

Žbogar i Mladenov razgovarat će danas u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH i političkim liderima o priključenju BiH europskim integracijama. Uoči posjete, oni su poručili kako je u BiH bez odlaganja potrebno formirati vlast s jedinstvenom vizijom o europskoj budućnosti.

U radnu posjetu BiH sa slovenskim i bugarskim šefom diplomacije trebao doputovati i ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger, koji u Sarajevo nije stigao zbog zdravstvenih problema.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je kako će se danas sastati s liderima dva HDZ-a koje će zamoliti da što prije bude konstituiran Dom naroda federalnog Parlamenta.

Konstituirajuća sjednica federalnog Doma službeno je zakazana za četvrtak, 10. ožujka, iako još nisu završeni izbori izaslanika u četiri od 10 županijskih skupština. Predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić ocijenila je prošlog tjedna, komentirajući mogućnost sazivanja krnje sjednice Doma naroda, kako je riječ o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka.

fena