Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz Bosne i Hercegovine

BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Željko Komšić političar, Milorad Dodik političar iz RS-a, predsjedništvo bih, lažne prijetnje, prijetnja smrću, prijetnje, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska

Dodik je naveo da će odgovor biti održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti dat nedvosmislen odgovor, ponovivši da to ne mora značiti samo nezavisnost.

- Odmah će drugi reći, evo, ponovo se priča o tome (nezavisnosti). Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Mi predlažemo da se vratimo na daytonske izvorne principe Ustava i organiziramo BiH po tom principu. Da ona bude ustavna, a ne vanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava - rekao je Dodik za RTRS i poručio da RS treba vratiti izvorna ustavna prava.

On je rekao da ne prijeti jer RS čita Ustav i istaknuo da su svi relevantni, pa čak i pravnici iz bošnjačkog naroda, rekli da je "ovo glupost SDA".

- Ako ova glupost prođe u Ustavnom sudu BiH, ne želimo da čekamo ishod, jer je poznat zato što u ovom sudu imamo tri strana suca i dvojicu Bošnjaka koji su ranije bili potpredsjednici SDA - kaže Dodik.

On je istaknuo da je inicijativa SDA antidaytonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njenoj osudi.

- To je neprovodiva i nedopuštena inicijativa. Taj akt je više uperen protiv egzistencije BiH nego RS - rekao je Dodik.

On smatra da Bošnjaci imaju dugoročan plan da korak po korak devastiraju RS, što je zaustavljeno 2006. godine.

- Njihova apelacija je znak nervoze i nemoći. Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz BiH - poručuje Dodik.

Dodik je predložio Bakiru Izetbegoviću da mu uvede sankcije te dodao da bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini nemaju dovoljno glasova i potpisa da upute apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa imenom Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

- Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je mogla biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata - rekao je Dodik za RTRS.

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu rekao je da je jedino usaglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

- Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Bit će interesantno saznati procjene koje se odnose na svibanjske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije - rekao je Dodik.